17 mei 2014: De G-Night 2014

 

Op een originele plaats te Gent, waar het normaal onwaarschijnlijk is om een wijndegustatie te organiseren, zal de Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône voor de tweede maal een wijnsensatie organiseren op de boot ‘Le Bateau’ in het centrum van Gent. De formule van de triple G (Gent, Groove en Grenache) werd vorig jaar enorm gesmaakt, waarbij wijn en muziek op een natuurlijke wijze in elkaar vloeide. Terwijl vorig jaar de wijnhandelaren met hun fantastische grenachewijnen centraal stonden, zal dit jaar een spel worden gemaakt rond grenache-appellaties uit de Zuidelijke-Rhône. De format van een non-conformistische degustatie, gevolgd door een non minder conventionele danspartij wordt uiteraard gehandhaafd.

Muziek uit de jaren ‘70 en ’80, gecombineerd met de charme en finesse van grote grenachewijnen wordt opnieuw de uitdaging van de 2de G-Night van de Baronie Gent. De G-night laat de wijnliefhebber wegdromen in zwoelere gedachten. De G-night is een dans-degustatie-concept dat geen enkele creatieve wijnfreak zal loslaten.

Aarzel niet om tijdig in te schrijven. De ‘boot’ kan maar een beperkt aantal wijnliefhebbers aan. Er zijn geen officieren om de boei toe te werpen. Wees dus vlug.

Practische informatie

  • Plaats: Le Bateau, Muinkkaai 1 te Gent (achterkant Vooruit)
  • Uur: vanaf 20.30 uur tot in de vroege uurtjes
  • Prijs: 25 € per persoon (20 € voor de leden (les Amants du Rhône) van de Baronie Gent)

Het verslag van een zwoele G-Party 2014

 

Zaterdag 17 mei was voor Vlaanderen, na een vroeg gestarte lente, de eerste echte warme en zomerachtige dag van 2014. Een ideaal moment om voor de tweede maal een G-Night te organiseren. Wie er vorig jaar bij was, wist dat de combinatie wijn en muziek, overgoten met een sfeervolle boot-ambiance, echt wel kan werken. Waar vorige keer de wijnhandelaren met een aanbod aan kwalitatieve zuidelijke Rhônewijnen centraal stonden, kozen we dit keer voor diversiteit en werden de respectievelijke wijnen volgens hun appellatie voorgesteld en gedegusteerd.

Opnieuw gold de Eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen als bakermat in de keuze van de selectie. Van Côtes du Rhône, over Côtes du Rhône-Villages. Van Ventoux tot de cru’s als Gigondas, Vacqueyras en Châteauneuf-du-Pape, de verscheidenheid blijft een troef in dit stukje vinologisch Frankrijk.
Zon en grote maturiteit in ons glas. Een discreet spel tussen finesse en kracht. Moderne versies naast traditionele en bij momenten heel puristische wijnen. Dit is de Rhône in al zijn facetten.

Het moet gezegd dat de locatie ‘Le Bateau’ dit jaar al zijn troeven kon uitspelen. Onderdeks de opgestelde proeftafels, bovendeks een moment om even tot rust te komen en een stukje Gentse binnenstad te spotten. Menig voorbij passerend (toeristisch) bootje keek met verwonderde blik naar die wijn-slurpende levensgenieters. Onze huisdeejays (R & E) bouwden hun set aanvankelijk ingetogen op met licht opzwepende beats, een pré-party atmosfeer waarbij de decibels zachtjes maar gestaag de hoogte ingingen. De talrijk opgekomen 40+ ‘ers moesten dit keer echt overtuigd worden om de klassiekers uit de jaren 70 en 80 in de benen te krijgen. Maar af en toe door Tomorrowland ingegeven techno-tracks, zweepten de meute op.

Gent, Groovy en Grenache. Een interessante ‘Triple’. Dat Gent een wijnstad is, wisten we al. Dat muziek pure passie en een groovy feeling opwekt is overduidelijk. En dat Grenache echt wel dé hefboom is om plezier en “ au sérieux-wijndegusteren” te combineren is klaar. In Grenache we trust…op naar een volgende editie !!

Bart Van Canegem
Commandeur Baronie Gent Costes du Rhône