De 60 beste Syrahs ter wereld (RVF 677)

Her artikel over "Les 60 meilleurs syrahs du monde p 93-101 RVF 677" start met een mooie voorstelling van de druif, haar oorsprong, karakter en ampelografie, haar wereldwijde verspreiding en diversiteit in stijl. Het lezen waard.

Lees meer »

La Cave de Cairanne wordt gelauwerd tot Cave Coopérative de l’Année door de Revue de Vin de France (RVF, n° 677 feb 2024)

Zoals vele cooperaties ontstond die van Cairanne al voordat de INAO in 1936-37 zijn eerste AOC’s vastlegde, namelijk in 1929. Ze vertegenwoordigt vandaag 55 wijnbouwers, goed voor 330 ha en een productie van ongeveer 13000 hl per jaar. (12 producenten leveren 80% aan). Maar een decennium geleden ging het helemaal niet goed met deze Cave, ze zat met een schuld van 8 miljoen euro, en bradeerde dan maar haar stocks aan de grootdistributie.

Lees meer »

AOC Côtes du Rhône Villages Nyons: 22 ste AOC met gemeentelijke benaming sinds 2020

Nyons is gelegen in de vallei van de Eygues, tegenover de Mont Ventoux,  en is een streek van wijngaarden en olijfbomen die het landschap van de Nyons op een originele manier vormgeeft. Dit unieke terroir, op een lichte hoogte, met zijn hellingen die een uitzonderlijke blootstelling genieten en zijn variabele steenachtige en klei-kalkachtige bodems, geeft de wijnen van de streek een sterke identiteit. Kracht met zijdezachte tannines en frisheid met een elegante lengte in de mond... dit zijn opmerkelijke, gulle wijnen, met de belofte van wijnen om te leggen en met karakter.

Lees meer »

11 en 12 november 2023: Baronnie Liège - Chapitre d'automne et Salon des vins du Rhône

Baronie Liège nodigt u van harte uit om deel te nemen aan hun herfstfeesten op 11 en 12 november: "Voor dit buitengewone evenement hebben we het genoegen en de eer om niet minder dan twintig wijnboeren uit de Rhône te verwelkomen, die zulke gevarieerde en prestigieuze appellaties vertegenwoordigen als Cairanne, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Rasteau, Vinsobres, Massif d'Uchaux en Plan de Dieu, om er maar een paar te noemen! 

Lees meer »

1 juli 2023: 50 jaar Commanderie des Costes du Rhône 1973-2023

De Commanderie is een vereniging van wijnboeren en vrienden van de appellatie, maar het is ook een belangrijk communicatiekanaal voor wijnliefhebbers van de Côtes du Rhône, met als doel de wijnproductie en gastronomie van de regio te promoten. Het landschap is niet alles, er zijn andere waarden nodig: wijn en eten, de cultuur die eromheen hangt, hebben een weerklank over de hele wereld die te vaak wordt genegeerd.

Lees meer »

Grenache: Van Iberische oorsprong tot wereldwijd op alle wijntafels

In de enorme wereld van de wijnbouw ontpoppen sommige druivenrassen zich als supersterren. Onder hen is er één druif die opvalt door zijn aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en wereldwijde aantrekkingskracht - de Grenache druif, bekend onder vele namen, waaronder Garnatxa en Garnacha. Dit artikel neemt je mee op een reis van de nederige Iberische oorsprong van de druif naar zijn succesvolle vestiging in mediterrane wijngaarden en ver daarbuiten.

Lees meer »

2019 Ken Wijn: Grenache in al zijn glorie - Witte wijnen uit de Rhône

Op voorspraak van Erwin Devriendt, Consul van de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhêne, vaardigde lnter-Rhêne Nicolas Constantin af voor twee masterclasses over de wijnen van de Zuidelijke Rhêne. De eerste focuste op grenache en bewees nogmaals de veelzijdigheid van deze druif als basis voor wijnen met een hoge drinkbaarheidsfactor. Een tweede sessie lichtte de sluier op van de zeldzame witte wijnen in de regio (5% van de totale productie) en hun potentieel.

Lees meer »

Wijnuniversiteit Suze-la-Rousse

In een mooi publikatern van De Standaard Magazine met als titel Wijnbestemmingen in de Côtes du Rhône, vernam ik dat een nieuwe wijnschool op 17 november 2017 haar deuren opende in het Palais des Papes in Avignon, meer bepaald in de Carré du Palais. Een prestigieuzer kader om de Rhône wijnwereld te verkennen is moeilijk denkbaar. Het is een initiatief van Inter Rhône, dat is de federatie en het promotiekanaal van de wijnprofessionals uit de ganse Rhôneregio, in samenwerking met de Université du Vin van Suze-la-Rousse.

Lees meer »

25 november 2015: Zuidelijke Rhône, een eigenzinnige presentatie

Commanderij Gent houdt er aan op tijd en stond de wijnen van de Rhône, tweede grootste wijnstreek van Frankrijk te belichten. Na een avond Noordelijke Rhône in oktober 2013 en eentje over de crus van de Zuidelijke in 28 februari 2015 zochten we naar een andere invalshoek. Die werd ons aangereikt door Erwin Devriendt, Consul van de Baronie Gent van de Costes du Rhône, wijnmeester van Osiris en onze gastspreker op 25 november 2017.

Lees meer »

To be grenache, or not to be!

Een pleidooi houden voor de wijnen van de zuidelijke Rhône is onlosmakend verbonden met een passioneel pleidooi voor de grenachedruif. Hoewel in de zuidelijke Rhône maar liefst 21 variëteiten van de vitis vinifera zijn aangepland en door diverse appellaties worden toegelaten in wit en rood, moet toch worden vastgesteld dat de zuidelijke Rhône toch zwaar gedomineerd wordt door de grenachedruif (45% van de totale aanplant in rood; 27% in witte aanplant). Is dit toeval?

Lees meer »