Wijnuniversiteit Suze-la-Rousse

Gepubliceerd op 17 oktober 2018 om 16:36

In een mooi publikatern van De Standaard Magazine met als titel Wijnbestemmingen in de Côtes du Rhône, vernam ik dat een nieuwe wijnschool op 17 november 2017 haar deuren opende in het Palais des Papes in Avignon, meer bepaald in de Carré du Palais. Een prestigieuzer kader om de Rhône wijnwereld te verkennen is moeilijk denkbaar. Het is een initiatief van Inter Rhône, dat is de federatie en het promotiekanaal van de wijnprofessionals uit de ganse Rhôneregio, in samenwerking met de Université du Vin van Suze-la-Rousse.

Dat Drôme dorpje, gelegen op zo’n 40 km ten Oosten van Montélimar en 60km ten Noorden van Avignon, dankt zijn bekendheid aan de indrukwekkende burcht uit de elfde eeuw die later, in de zestiende en achtiende eeuw, binnenin werd omgebouwd tot een Renaissance kasteel met prachtige binnenkoer, staatsietrap en dies meer. Het contrast tussen de strenge buitenkant en het geraffineerde interieur is uniek. Classé momument historique in 1964 en een toeristisch bezoek zeker waard, is het gebouw sedert 1978 zetel van de Université du Vin. De klassen en het labo liggen net onder en naast de kasteelmuren, verscholen in het groen. Op 1 oktober 2018 zal de Université haar veertigjarige verjaardag met luister en trots vieren, want het moet gezegd dat de wijnschool zich met de jaren een stevige én internationale reputatie heeft weten op te bouwen. De jarenlange inzet van voormalige directrice, Mevrouw Renée Payan, is hier zeker niet te onderschatten. Ze werkte er 38 jaar, waarvan acht (tot 2016) aan het hoofd van de school.

Het kasteel is tegelijkertijd de thuisbasis van de Commanderie des Costes du Rhône, die hier in 1973 werd opgericht. Zoals in de andere Franse wijnstreken grijpt deze “confrérie vineuse” terug naar de plaatselijke wijnbouwersverenigingen van vòòr de Franse revolutie (hier meer bepaald de 17° eeuwse confréries van Tulette, Sainte-Cécile, Villedieu en Vaison-la-Romaine). De huidige (en tweede) Grand-Maître, Patrick Galant was trouwens vroeger ook hoofd van de Université. Met als hoofdobjectief de bekendheid en de uitstraling van de Rhônewijnen internationaal te bevorderen richtte de Commanderie in de omliggende Europese landen, Noord-Amerika en Azië een tiental Baronies op. In België zijn er zo twee: één in Luik (°1990) en, zoals jullie ongetwijfeld weten, één in Gent, opgericht op 21 februari 2004.

Luc Wieme

Commandeur Baronie Gent

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.