AOC Côtes-du-Rhône

Door zijn ligging aan beide zijden van de Rhöne tussen Vienne, Valence en Avignon, ontleent de appellation Cötes du RhOne zijn persoonlijkheid aan de enorme veelzijdig­heid aan bodemsoorten, klimaatzones en druivenrassen.
In 2001 werd het gebied met de appellati­on Côtes du Rhône uitgebreid: tien nieuwe gemeentes met de juiste voorwaarden om AOC Côte du Rhône wijnen te maken (9 in de Gard en 1 in de Vaucluse) zijn erbij ge­komen en hebben zo voor een uitbreiding van het productiegebied gezorgd. Twee ge­meentes hebben hun AOC recht verloren (1 in de Ardèche en 1 in de Dröme) vanwege stadsuitbreiding en beboste oppervlaktes.

Dit brengt het totale aantal gemeentes in het gebied van de AOC Côtes du Rhône op 171 (163+8).

  • Bodemsoorten: In principe bestaan er vijf bodemsoorten. De kleibodems afgedekt met platte keien, de kiezelbodems op klei-kalk basis en de bodems met onderliggende kiezellagen zorgen ervoor dat de druivenstokken regel­matige watertoevoer krijgen en 's nachts warmte krijgen die gedurende de dag wordt opgeslagen in het gesteente. Deze bodemsoorten zijn bijzonder geschikt voor het maken van oplegwijnen De löss- en zandgronden hebben een onregelmatiger waterhuishouding. Zij zijn meer geschikt voor het maken van witte en roséwijnen en voor lichte rode wlJnen.
  • Druivenrassen:
    • Bij de rode wijnen zorgt de grenache voor fruit, volheid en rondeur. Syrah en de mourvèdre geven een wijn kruidige aroma's, kleur en een stevige structuur die hem geschikt maken om te ouderen. De cinsault geeft een wijn finesse en is heel geschikt voor het maken van rosés en lichte rode 'Primeur' wijnen'.
    • Witte wijnen combineren aroma's en fris­heid dankzij een assemblage van rassen als bourboulenc, grenache blanc, rous­sanne, marsanne, clairette en/of viognier.

Naar aanleiding van een voorstel van de wijnboeren werd in 1996 een nieuw Appel­lation besluit aangenomen: in rode en rosé wijnen zal voortaan tenminste 40% van de aanplant uit grenache moeten bestaan (behalve bij de wijnen uit het noordelijke deel van de Rhöne die van syrah worden gemaakt). Evenzo moet bij de witte wijnen de aanplant voor .80% bestaan u,t grena­che blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognler.