Baronie Liège

De Luikse baronie Costes du Rhône werd in 1990 opgericht op initiatief van Commandeur Claude Vaute de Beaumes-de-Venise en zijn vriend Jean May. De inaugurele gala-avond vond plaats op 26 oktober 1990 in het restaurant Sart Tilman op de Luikse hoogten. Tijdens deze avond werd de eerste Grootmeester, Jean May, geïnstalleerd en werden de eerste Commandeurs, Valdy Bay, Pierre Luthers en Christian Vandersanden, geïnaugureerd.

Sinds zijn oprichting heeft de Baronie van Luik als missie de kwaliteit en het karakter van de wijnen en terroirs van de Costes du Rhône in Luik en Franstalig België te promoten en tegelijkertijd het werk van hun wijnbouwers in de kijker te zetten en te ondersteunen. Daartoe kan de Baronnieliégeoise des Costes du Rhône zelf verschillende activiteiten organiseren, volgens de richtlijnen van Suze, en organiseert ze regelmatig gala-avonden met plechtige hoofdstukken, proeverijen en sinds kort ook Rhône-wijnbeurzen, wijnreizen naar de Provence en thema-avonden.

Sinds enkele jaren geeft de vereniging op initiatief van Didier Maes ook een tweemaandelijks tijdschrift uit, "Liège au Fil du Rhône", dat wijd verspreid is in Luik en in de Provence en nu aan zijn 31e editie toe is. Na de vroegtijdige dood van de oprichtende Grootmeester Jean Mayen in 1993 benoemde Max Aubert in 1995 een nieuwe Consul (de nieuwe naam voor de Baronnies), Pierre Luthers, die nog steeds in functie is.

De nieuwe Consul heeft het aantal Commandeurs in de Baronie gestaag uitgebreid. Er zijn er nu 12 die regelmatig deelnemen aan vergaderingen om de verschillende en talrijke activiteiten voor te bereiden. Deze vergaderingen worden bij voorkeur gehouden in de kelder van de Fromagerie des Vennes van Commandeur Sébastien Luthers, rond de grote ronde tafel van de Commandeurs. Door de uitbreiding van haar activiteiten werd de Baronnie van Luik in 2003 een vereniging zonder winstoogmerk (vzw naar Belgisch recht). De vereniging wordt momenteel voorgezeten door commandeur Jean Chavanne. Sinds zijn oprichting heeft de Baronnie van Luik in 125 officiële hoofdstukken zijn 30e verjaardag gevierd, die met een jaar is uitgesteld tot 2021 als gevolg van de gezondheidscrisis. De Baronnie heeft ook een vice-consul verkozen, Pierre Martin, en had de eer om restaurateur Luc Marchante en zijn restaurant "Golden Horse" in Fouron-le-Comte, de locatie voor vele galadiners van de Baronnie, te benoemen tot "Ambassadeur van de Rhône".

Om zijn publiek te verjongen en de wijnen uit de Rhône bij een jonger publiek te promoten, heeft de Baronnie een jeugdcomité opgericht dat zijn eigen activiteiten organiseert (rally's in de restaurants, wijntochten op de Maas), uiteraard altijd rond thema's die verband houden met de Rhône... Elk jaar neemt de Baronie ook deel aan de feestelijkheden van 14 juli in Luik, en vóór het traditionele vuurwerk heeft ze de gelegenheid om een aantal Franse politieke en consulaire figuren te benoemen tot ridder van de Commanderij... Andere mooie herinneringen zijn het uitzonderlijke hoofdstuk in Francorchamps met de Zwitserse Confrérie du Gruyère, het bezoek van de Provençaalse zanger Jean-Bernard Plantevin in 2015 samen met de levendige aanwezigheid van de Confrérie del Aïl de Piolenc, en vele andere!

De Baronie van Luik bestaat in 2023 dus 33 jaar: vele mooie jaren die goed besteed zijn, synoniem van vriendschappen, mooie ontmoetingen, oenologische geneugten en gastronomische ontdekkingen... En als de Baronie de kampioen van de Provence is in Luik en in Franstalig België, dan is het duidelijk dat ze ook de kampioen is van haar regio in de Provence en dat de nauwe banden die nu gesmeed zijn tussen Luikse vrienden en wijnbouwers uit de Côte du Rhône talrijk, sterk en inspirerend zijn!

Liege Au Fil Du Rhone N 32 Light
PDF – 6,7 MB 71 downloads
Liege Au Fil Du Rhone N 31 Light
PDF – 6,5 MB 70 downloads
Liege Au Fil Du Rhone N 30 Special Sante
PDF – 2,0 MB 75 downloads
Liege Au Fil Du Rhone N 29 Light
PDF – 5,3 MB 71 downloads
Liege Au Fil Du Rhone N 28
PDF – 4,7 MB 72 downloads
Liege Au Fil Du Rhone N 27
PDF – 5,5 MB 67 downloads