La Cave de Cairanne wordt gelauwerd tot Cave Coopérative de l’Année door de Revue de Vin de France (RVF, n° 677 feb 2024)

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 13:52

Zoals vele cooperaties ontstond die van Cairanne al voordat de INAO in 1936-37 zijn eerste AOC’s vastlegde, namelijk in 1929. Ze vertegenwoordigt vandaag 55 wijnbouwers, goed voor 330 ha en een productie van ongeveer 13000 hl per jaar. (12 producenten leveren 80% aan). Maar een decennium geleden ging het helemaal niet goed met deze Cave, ze zat met een schuld van 8 miljoen euro, en bradeerde dan maar haar stocks aan de grootdistributie.

Maar de nieuwe directeur Denis Crespo die in 2015 werd binnengehaald slaagde erin om het roer om te gooien. Zijn ervaring én zijn inzicht dat alleen kwalitatief werk kon lonen zorgden voor een ommekeer. Meer en gediversifieerde aandacht voor elk perceel, rijper oogsten, minder sulfiteren (ze maken nu zelfs een paar cuvées ‘sans soufre’). Maar daarnaast ook een andere verkoopstrategie, die meer focust op het korte circuit, de horeca en de export en minder op de grootdistributie. De resultaten zijn, op nog geen tien jaar tijd, spectaculair te noemen. Bravo!

De Cave produceert Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Villages Plan de Dieu, Cru Cairanne, Cru Rasteau. (bron: RVF 677 p 36, Roberto Petronio.) Ga eens een kijkje nemen op hun website: www.cave-cairanne.fr

Luc Wieme

Commandeur

 

Cave de Cairanne werd dus opgericht in 1929 en ligt in het hart van de Crus van de zuidelijke Rhônevallei, in het departement Vaucluse, op de linkeroever van de Rhône, dicht bij de belangrijkste Côtes du Rhône appellations, waaronder Chateauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueyras.

De 65 wijnboeren van de Cave geven hun passie voor het land van generatie op generatie door en bewerken zo'n 550 hectare wijngaarden om Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Villages Plan de Dieu, Cru Cairanne en Cru Rasteau wijnen van hoge kwaliteit te produceren, evenals biologische en zwavelvrije wijnen.

Een kelder op menselijke schaal (een tiental wijnboeren produceert 80% van de wijnen) waar de ambitie overheerst om plezierige wijnen met een sterke persoonlijkheid voort te brengen.

Met druiven die op het hoogtepunt van hun rijpheid worden geplukt, drastische selecties en een zorgvuldige, perfect gekalibreerde vinificatie, produceert de Cave een indrukwekkende reeks wijnen aan de top van hun appellatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.