De 60 beste Syrahs ter wereld (RVF 677)

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 14:26

Her artikel over "Les 60 meilleurs syrahs du monde p 93-101 RVF 677" start met een mooie voorstelling van de druif, haar oorsprong, karakter en ampelografie, haar wereldwijde verspreiding en diversiteit in stijl. Het lezen waard.

Ampelografie is de wetenschappelijke beschrijving van de wijnstokken. Het begrip is afgeleid van het Griekse ampelos, wijnstok. Er bestaan vele druivenrassen die geschikt zijn voor consumptie en voor commerciële toepassing. De vitissoorten zijn verzameld in de Vitis International Variety Catalogue.

Luc Wieme

Commandeur

 

Een korte inleiding uit RVF 677:

Syrah, shiraz, serine, sérène, marsanne noire, sirah, syrac ... wat de naam ook is, dit expressieve druivenras verleidt het gehemelte met zijn peperige accent en zijn florale toetsen.

Maar het produceren van een geweldige Syrah is allesbehalve eenvoudig. Deze uitgebreide proeverij herinnert ons eraan dat als het op Syrah aankomt, het terroir de doorslag geeft!

Wat definiëren onze proevers een geweldige Syrah? Een diepe, kruidige wijn, die sappig en elegant blijft, zich losmaakt van zijn primaire cépage-karakter en het karakter van zijn land van herkomst weet te herschrijven.

Als de juiste geologische en klimatologische omstandigheden samenkomen, kan syrah echt schitteren. Onze proeverij toont aan dat het het terroir is die de grote Syrahs hun persoonlijkheid geven. Het gaat terug tot het Romeinse Rijk of, in de 1e eeuw na Christus, Plinius de Oudere noemde het uitis syriaca. "DNA-analyses die in 1998 werden uitgevoerd door lnra Montpellier en de University of California-Davies hebben aangetoond dat deze druif afstamt van de Ardeche variëteit dureza en de Savoie variëteitondeuse blanche. Onze Syrah zou dus gewiegd zijn op het ritme van de Rhône en geboren zijn uit deze natuurlijke kruising, ergens in de regio Rhône-Alpes.

Syrah heeft snel een plaatsje veroverd in de zon, en niet alleen in Zuid-Frankrijk. De Noordelijke Rhône, de bakermat van dit druivenras, blijft een onuitputtelijke bron van grote wijnen en domineert het debat. De beste Syrahs uit de Rhône-terroirs, van Cornas tot het Zwitserse Wallis, onderscheiden zich door hun rijpheid, de complexiteit van hun aromatische palet en hun tactiele precisie.

Hoewel sommige wijnbouwers trouw zijn gebleven aan hun oude stijl, is er een heilzame terugkeer naar meer finesse, minder extractie en minder zware rijping dan in het Hermitage terroir.

Vervolgens werd het geëxporteerd naar de vier uithoeken van de wereld, eerst naar Australië in de bagage van de Schot James Bus door in 1833, dan langs de Rhöne naar zijn bron, om zich te vestigen in de Zwitserse Valais in 1921, en vervolgens naar andere verre landen zoals Zuid-Afrika en, meer recent, Nieuw-Zeeland.

Met 181.185 ha wereldwijd is Syrah een druivenras is dat zowat overal geweldige wijnen kan voortbrengen. Integendeel, deze proeverij toont aan dat het een specifieke geologie en een microklimaat nodig heeft dat noch koel, noch warm is om zich in zijn prinselijke kledij te hullen. Syrah is een krachtig druivenras dat gekanaliseerd moet worden en daarom de voorkeur geeft aan arme ondergronden. Het is zeer gevoelig voor ijzerchlorose op bodems met een hoog kalkgehalte en past zich beter aan op zure of neutrale ondergronden zoals leisteen en graniet. Wanneer het weer te koel is, heeft het moeite met rijpen en ontwikkelt het vegetale aroma's en rustieke tannines. Omgekeerd heeft dit zogenaamde optimistische druivenras de neiging om suiker te blijven produceren in situaties van waterstress en hoge temperaturen, in de overtuiging dat de rust nadert. Het moet zich in een extreme situatie bevinden om te beslissen zijn fotosynthese te vertragen, dus verkiest het gematigde tot warme gematigde klimaten en kan het gemakkelijk overschakelen naar gekonfijte fruittonen wanneer de thermometer lange tijd stijgt. Australië is gezegend met een erfenis van zeer oude Syrah-wijnstokken, maar het zijn de gebieden die minder worden gekenmerkt door een warm klimaat en de versies die minder worden gesierd door zoete rijping die de stemming hebben gewonnen. Tot slot biedt Zuid-Afrika geconcentreerde, gestructureerde versies van syrah, waarvan sommige ondanks hun dichtheid welsprekend zijn, zoals de cuvée Schist van het landgoed Mullineux. Dus, een beetje zwarte peper, een snuifje viooltjes, een paar wilde bramen of de geur van geroosterd spek? Laat je meevoeren in de fascinerende wereld van Syrah!

J. Cukierman - RVF 677

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.