AOC Côtes du Rhône Villages Nyons: 22 ste AOC met gemeentelijke benaming sinds 2020

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 16:34

Nyons is gelegen in de vallei van de Eygues, tegenover de Mont Ventoux,  en is een streek van wijngaarden en olijfbomen die het landschap van de Nyons op een originele manier vormgeeft. Dit unieke terroir, op een lichte hoogte, met zijn hellingen die een uitzonderlijke blootstelling genieten en zijn variabele steenachtige en klei-kalkachtige bodems, geeft de wijnen van de streek een sterke identiteit. Kracht met zijdezachte tannines en frisheid met een elegante lengte in de mond... dit zijn opmerkelijke, gulle wijnen, met de belofte van wijnen om te leggen en met karakter.

Druivenrassen & Aroma's

De appellatie Nyons is enkel van toepassing op rode wijnen: grenache (min 40%), syrah, mourvèdre en 20% max andere druiven. Deze wijnen hebben een goede intensiteit en aromatische complexiteit, met een goede persistentie bij het proeven. De belangrijkste aromatische toetsen zijn vers fruit (zwarte bes, braam, aardbei en kers), gekookt fruit en kruiden (peper, tijm, laurier en zoethout). Deze rode wijnen hebben een gemiddelde tannine-intensiteit, een goed evenwicht en een lange afdronk.

2020 - Geboorte van de AOC Côtes du Rhône Villages Nyons

Sinds haar oprichting in 1923 is de coöperatie een belangrijke economische speler in de streek van Nyons. Ze ijvert voor het imago van de AOC-wijnen en het terroir en zet zich jaar na jaar in voor kwaliteitsverbetering. In de wijngaard heeft deze kwaliteitsaanpak geleid tot een strenge selectie van de percelen en een aanpassing van de landbouwpraktijken. In de kelder zijn de vinificatietechnieken geëvolueerd om Côtes-du-Rhône Villages-wijnen van hoge kwaliteit te produceren die de typische kenmerken van het terroir van Nyon weerspiegelen.

  • Terroir: gelegen in de Drôme Provençale in de volgende vier gemeenten: Nyons, Mirabel aux Baronnies, Piégon en Venterol.
  • Klimaat: de wijngaarden van Nyons liggen op het prealpiene reliëf van de Monts des Baronnies en bereiken hoogtes tussen 210 en 500 meter. Gelegen aan de noordelijke rand van de zuidelijke Côtes du Rhône, valt er meer neerslag dan in het centrale deel van de appellatie en wordt het klimaat gekenmerkt door de gunstige invloed van een lokale wind, de 'Pontias', die de wijnstokken beschermt tegen schimmelziektes.
  • Steenachtige, kalkhoudende bodem: het terroir bestaat uit colluvium en grind afkomstig van de erosie van de hellingen, en het grote temperatuurverschil zorgt ervoor dat de wijnen hun fruitigheid en frisheid behouden, waardoor ze hun onderscheidende karakter krijgen.

 

Enkele cijfers:

 

  • 100% rode wijnen: min 40% Grenache, Syrah, Mourvèdre en max 20% andere druivenrassen
  • Gemiddeld rendement hl/ha: 38
  • 345 hectares
  • Totale wijnproductie in 2020: 2.549 hectoliter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.