26 oktober 2019: 35 anniversaire des Baronnies de Québec, Drummondville et Montréal

 

Van 24 oktober tot en met 28 oktober 2019 werd een soort Mondial des Baronnies georganiseerd door de drie Canadese Baronieën van de Commanderie du Côstes du Rhône. De Baronie Gent mocht hierop niet ontbreken. In Fransprekend Canada werd doorheen de tijd in Québec, Drummondville en Montréal verschillende baronieën opgericht die samen hun 35ste verjaardag vierden.

Deze vierdaagse ging gepaard met mooie bezoeken in de drie steden, met de ultieme gala in het wondermooie Québec, op de plaats waar vroeger een Indianenreservaat was gevestigd (Wendake). We werden trouwens in de traditie van de Canadese indianen opgenomen. Er werd ook van deze gelegenheid een Raad der Consuls samengeroepen, waar de werking van de Commanderie werd geactualiseerd.

Op het groot Chapitre op 26 oktober 2019, in aanwezigheid van een 120 rhôneliefhebbers, werden de gebruikelijke plechtigheden afgerond en vloeiden de Rhônewijnen rijkelijk in de glazen. Toch was het verrassend op welke manier de Canadese Baronieën het anders aanpakten, zonder aan de klassieke cultuur van de intronisaties iets te veranderen. De kleinschalligheid van hun warme werking was opvallend.

De problematiek van Wijnimport in Canada was een veel besproken item op de vierdaagse, gezien alles door de staat wordt geregeld. De handel in alcoholische producten is zeer streng gereglementeerd en getaxeerd, waardoor je zomaar geen vrije wijntransporten naar Canada kunt organiseren. Daarom is wijn in Canada geen goedkoop product en hebben de Canadese Baronieën heel veel last om betaalbare activiteiten te organiseren, waarbij wijn een hoofdrol kan spelen. Het deed mij een beetje denken aan de alcoholpolitiek van de Scandinavische landen. En toch was het finaal mondialkapittel een mooi feest, met wijnen die zeer representatief waren voor de Rhône.

Erwin Devriendt

Consul Baronie Gent

 

Enkele sfeerbeelden van deze schitterende 4-daagse: