26 mei 2024: 19de lentekapittel in Maarkedal - 40 jaar jubileum Wijnkring Gent

Met een kleine delegatie van Commandeurs zijn we op zondag  26 mei 2024 afgezakt naar de mooie Vlaamse Ardennen om het 40 jarige jubileum van de Gentse Wijnkring mee te vieren in de culinaire tempel Paul de Pierre. De warme sfeer rond de tafels stond in schril contrast met bij momenten hevig stormweer en plotse windhozen. Voor de Baronie Gent was het een uitgelezen moment om onze appreciatie te uiten aan de bestuurders van de Wijnkring, omdat ze naast hun uitzonderlijke wijnprogramma, ook nadrukkelijk werk maken om rhônewijnen en rhônedruiven op de degustatieve kaart te plaatsen. In hun jubileumjaar hebben ze zelf werk gemaakt om een fantastische witte Châteauf-du-Pape avond te laten volgen met de unieke degustatie rond de beste grenachewijnen.

Daarenboven was onze aanwezigheid ook ingegeven om één van de beste sommeliers van land te linken aan het werk van de Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône. Want bij Paul-Henri Cuvelier heeft de Rhône binnen zijn zeer ruime wijnliefde een aparte plaats ingenomen. Wij als Baronie Gent kunnen het niet beter treffen om zo een ambassadeur in onze rangen te hebben. Vandaar dat de Raad van Commandeurs van de Baronie Gent beslist heeft om Paul-Henri Cuvelier te introniseren als Chevalier in onze orde.

Maar wie is Paul-Henri in feite?

Paul Henri groeide op in de restaurantwereld maar had aanvankelijk weinig interesse in wijn. Hij volgde de hotelschool Ter Duinen te Koksijde en stelselmatig groeide die interesse. Toen hij zijn ouders vroeg om ook de sommelier opleiding te mogen volgen kreeg hij echter een neen op het rekest. Hij volgde dan maar hotelmanagement en startte zijn carrière uiteindelijk in de keuken.

Naderhand volgde hij de opleiding sommelier conseil en WSET 3 maar de wijnwereld is pas ten volle voor hem open gegaan via zijn vriendenkring, waaronder menig topsommelier. De Zundays, een select groepje wijnliefhebbers die op zondag de koppen bij elkaar steken, deelden met hem hun nieuwe ontdekkingen .

Paul-Henri Cuvelier kennen we inmiddels allemaal als een uitstekende gastheer en groot wijnkenner die zijn kennis graag deelt op een  boeiende  en enthousiaste manier.

In 2021uitgeroepen tot Mejor Sumiller - International Finals Copa Jerez

In 2022 werd hij verkozen tot Belgisch sommelier of the year.

Sinds 2016 ontvangt zijn zaak jaar na jaar de Wine Spectator - Best Of Award Of Excellence. In 2022 werden zij bekroond met de Star Wine List International award en ook van Gault en Millau kregen zij een award voor Wijnkaart van het Jaar.

We zijn fier dat wij zo’n nieuwe schakel als Chevalier in onze Baronie kunnen opnemen.

Erwin Devriendt - Consul

 

Hieronder enkele sfeerbeelden: