30 januari 2015: 10de winterkapittel in Merendree

 

De Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône staat in om iets unieks te creëren rond en met de beste rhônewijnen. Voor de neofieten organiseren wij leerrijke masterclasses, voor de jonge enthousiaste wijnlovers hebben wij het nieuw degustatieconcept van de G-Night ontworpen, voor de epicuristen onder ons gaan we voor een hoogstaand culinair kapittelbanket. Voor elk wat wils, waar telkens de kracht en de finesse van de rhônewijnen centraal staan.

Op vrijdag 30 januari gaat ons 10de kapittelbanket door. Wij willen er iets bijzonders van maken, waarbij de charme van de verfijnde winterkeuken gekoppeld wordt aan de rijke vinologische variëteit van de Rhônevallei. Voor deze bijzondere aangelegenheid is de Baronie Gent fier u te mogen uitnodigen bij Chef-kok Lieven Lootens in ‘t Aards Paradijs te Merendree.

Lieven gaat ons verrassen met zijn Winters Seizoensmenu.

Dagvers en in functie van de markt, gaat de Beste Groentenchef 2011 Gault-Milau de uitdaging aan om met Rhônewijnen culinair én vinologisch alle registers open te trekken.

Op dit kapittelbanket worden traditioneel enkele gasten geïntroniseerd. Voor deze feestelijke aangelegenheid gaan we de humor niet uit de weg en gaan we uit de bol met twee bekende Gentenaars. We hebben die avond Jan Matthys en de popkoning Jean-Pierre Maeren in ons midden en introniseren hen in onze Baronie. De Homo Touristicus en Koning Filip zullen ongetwijfeld een zeer eigen kijk hebben op het wijngebeuren.

We serveren die avond topwijnen die door ons zijn gekozen en waarop Lieven zijn gerechtjes zal baseren. Deze gerechten worden op het laatst en in functie van hun versheid geselecteerd. Maar toch een kleine indicatie…..:

Gerecht 1: koude variaties en wintersmaken
Gerecht 2: warm voorgerecht met vis of schaal/schelp
Gerecht 3: complexe structuren en fijne afwerking
Gerecht 4: moderne kracht
Gerecht 5: zacht en zoet