9 april 2011: 8ste lentekapittel in Gent - Theater en wijn

 

Baronie Gent organiseerde op een stralende 9° april haar 8° Kapittel en Banket in het Marriott Hotel, hartje Gent. Vorig jaar plaatsten we ons jaarlijks banket onder het thema “Muziek en Wijn”. We toonden aan dat muziek de perceptie van het proeven beïnvloedt en dat die twee vormen van menselijke creativiteit sterk aan elkaar gelinkt zijn, bewezen we samen met het ensemble Tralalie dat ons een trakteerde op een hele reeks vrolijke wijnliederen. Dit jaar trokken we de lijn door en wilden we de band tussen wijn en de theatrale kunst belichten en beleven. Het thema werd dus “Theater en wijn”, de tafelnamen deze keer geen wijnappellaties maar een schare toneelschrijvers die in hun werk of leven de wijn een markante plaats hebben gegeven. Maar opnieuw wilden we vooral die wijn –toneel symbiose omzetten in de praktijk . We gaven ze een concrete invulling met een sketch van de hand van onze creatiefste commandeur Erwin Devriendt (rond het thema wijnkenners en wijnsnobs) en na het hoofdgerecht met een nachtmerrie van Cyriel Buysse. Beide acts werden met brio’ ten tonele gebracht’ door onze eregast Jo Decaluwe.

Tijdens het Kapittel dat hieraan vooraf ging werden 4 personen geïntroniseerd: Etienne Moernaut, lid van de Gentse Wijnmetersgilde en trouwe gast op onze banketten, vervolgens uiteraard onze eregast acteur en theaterdirecteur Jo Decaluwe en last but not least Stefanie Plancke en Filip Van der Poorten die beiden in Suze deze zomer Commandeur zullen benoemd worden en ons Baroniebestuur zullen vervoegen en verrijken met ongetwijfeld grote inzet.

De wijnen bij de maaltijd waren afkomstig van domaine de la Présidente, la Cave de Costebelle, Château Mourgues du Grès, la Cave de Cairanne Camille Cayran en die van Vacqueyras Vignerons de Caractère de VDN kwam van la Cave de Rasteau.

Onze consul liet ook niet na een saluut te brengen aan de Baronnie de Liège die opnieuw en wel zeer talrijk naar Gent afzakte om ons Banket bij te wonen – en deze keer ook profiteerde van de zaterdag én de lentezon om onze Gentse stede te verkennen.