2 juni 2018: 5de masterclass Rhônewijnen - Ventoux

 

De Ventoux spreekt als mythische berg veel Vlamingen aan. Als de lente in het land is mobiliseren vele sportliefhebbers zich om de flanken van de Ventoux (met de fiets) te beklimmen. Wie de moeite getroost om de omgeving goed op te nemen, ontdekt ook pareltjes aan wijnterroirs waar met vooral grenache en syrah, boeiende wijnen worden gemaakt. Met die wijnen gaan we aan de slag in een unieke Masterclass waar we met de betere wijnbouwers een degustatie opbouwen. De Ventoux-regio is meer dan fietsen, en biedt een fauna en flora waar de wijn een centrale plaats inneemt. Dit ontdekken of verder exploreren is ons doel in dit uitzonderlijk evenement.

Practisch

De Baronie Costes du Rhône Gent organiseert op zaterdag 2 juni 2018 in Gent (Solidariteit voor het Gezin – Tijgerstraat) om 10.30 uur een 5de masterclass rond Rhônewijnen met als thema: AOP Ventoux (vroeger AOC Ventoux)

Eén (of meerdere) van de volgende topdomeinen zal zeker vertegenwoordigd zijn:

  • Château Pesquié
  • Domaine de Fondrèche
  • Clos de Trias
  • Domaine du Grand Jacquet
  • Martinelle

De AOC Côtes du Ventoux ligt in het oostelijke Rhônegebied in het departement Vaucluse. Het ligt in de omgeving van steden Carpentras, Apt, Pernes-les-Fontaines en Malaucène en de Mont Ventoux (de reus van de Provence). 51 gemeenten maken deel uit van het AOC gebied.

Geschiedenis

De Côtes du Ventoux is een meer dan 2000 jaar oude wijnstreek.

Het AOC decreetDe AOC Côtes du Ventoux werd toegekend op 27 juli 1973. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren. Het suikergehalte van de most moet minstens 200 gram per liter bedragen. De wijnstokken moet minstens drie jaar oud zijn.
Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Ventoux rouge, rosé en blanc.
De druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn: grenache, syrah, carignan (voor maximum 30%), cinsault, mourvèdre en picpoul noir. De druivenrassen voor de witte wijnen zijn: clairette, bourboulenc, ugni blanc, roussanne en grenache blanc.

De WijnenDe rode Côtes du Ventoux (80%) is robijnrood van kleur. Hij geurt naar rode vruchten, truffels, specerijen, garrigue en rozenbloesems. Ze worden vaak jong gedronken. De rosé (15%) zijn zeer fruitig en bevat aroma’s van kersen, framboos en bloemen. Ze moeten jong gedronken worden. De bleekgele witte wijnen (5%) kleuren een beetje groen en hebben aroma’s van acacia en lindebloesem, bloemen, peer en groene appel. Ze moeten jong gedronken worden.

Klimaat

Er heerst een mediterraan klimaat met soms een forse en droge mistral, waardoor vaak schimmelziekten vermeden worden.

Terroir

Men treft een grote verscheidenheid aan bodems aan: zand/kalk, harde kalk, gletsjerpuin, rode klei en rolstenen. De wijngaarden liggen tot een hoogte van 400 meter.