25 februari 2014: 1ste masterclass Rhônewijnen

 

Exact tien jaar en vier dagen na haar oprichting organiseerde de Baronie Gent haar eerste event in het kader van haar vernieuwde oriëntatie naar een vereniging met een ledengroep ,“les Amants du Rhône” . Onze missie is en blijft een betere kennis bewerkstelligen van de Côtes du Rhône en vooral, zoals de naam zelf al suggereert, de liefde, de passie en het genieten van de prachtige wijnen die deze wijnstreek voortbrengt .

Dat zette Consul Philippe alvast in de verf in zijn inleidend woordje voor het talrijk opgekomen nieuwsgierige publiek, waaronder we meteen ook de leden van het eerste uur mochten tellen. De reacties op de aankondiging van deze proefavond in onze eerste Nieuwsbrief waren inderdaad zo positief dat we zelfs meerdere late”boekers” moesten teleurstellen wegens volzet.

Bart Van Canegem , drijvende kracht voor de productie en begeestering van deze eerste Masterclass, kon meteen van wal steken met de afbakening van het onderwerp , namelijk een exploratie van de Zuidelijke Rhône, te beleven als “ une découverte et un partage”. Daarom drong een schets van het onderscheid tussen Noordelijke, Zuidelijke en perifere Vallée du Rhône zich op én een toelichting bij de 4 traps hiërarchie van de appellaties. Dat de Belgen de derde grootste buitenlandse afnemers zijn en dat de Vlamingen daarin duidelijk kiezen voor het toch wat kwalitatievere werk mocht ook in de verf gezet. Aan wie konden we beter vragen om het begrip terroir en de specificiteit van de hier overheersende grenache druif uit de doeken te doen dan aan onze eigenste wijnmaker Erwin? (hoewel de mooie filmbeelden met de Franse oenologe Michelle Olivetti ook niet te versmaden waren).

Tijd dan voor de praktijk, de proef op de som. Bart stelde de 3 witte en 7 rode wijnen voor, met telkens een gepersonaliseerd portret van de wijnbouw(st)er, het specifieke in het domeinterroir en de vinificatiebijzonderheden van elke cuvée . De bedoeling was onder meer aan te tonen hoe die drie factoren bepalend zijn voor een grote diversiteit van Rhône wijnstijlen. De aanwezigen werden hierbij voortdurend uitgenodigd om hun persoonlijke proefervaringen en appreciatie ‘in de groep te gooien’. Dat leidde tot een erg interactieve en soms controversiële animo in de zaal. De subjectieve appreciatie is één zaak, de objectieve kwaliteit van de geselecteerde wijnen stond echter als een paal boven water. Afgaand op de reacties achteraf mogen we gerust stellen dat de aanwezigen meer dan waar voor hun bijdrage hebben gekregen en dat ze kennis hebben kunnen maken met een selectie wijnbouwers die de reputatie van de Rhônestreek voor de volle honderd procent waarmaken. Het aantal ‘toogplakkers’ achteraf bewees ten andere ook dat het best lastig was om de flesrestjes onaangeroerd te laten staan…

De overtuigende aanzet is gegeven, wellicht werd ook u verliefd op die verleidelijke Rhônewijnen en wilt u Amant du Rhône worden? We kijken al uit naar een volgende editie. Hopelijk kunt u er ook (weer) bij zijn.

Het zal u niet verbazen dat die wijnen allen vermeld staan in het boek van Erwin en Etienne “ De eigenzinnige Gids van de beste Rhônewijnen” . We kochten ze aan bij cavisten die ook genereus hun wijnen ter beschikking stelden op de eerste G Party (20/4/2013): Van Hende*, De Kok** en Magnus***.

We geven u hieronder graag de lijst van de geproefde wijnen mee:

Domaine de la Mordorée, AOP Lirac La Reine des Bois (2010) (wit)*
Domaine Fondrèche, AOP Ventoux (2012) Cuvée Persia (wit)( Vallée du Rhône dus)***
Le Vieux Donjon, AOP Châteauneuf-du-Pape (2012) (wit)***
Domaine Elodie Balme, AOP Côtes-du-Rhône (2011)**
Domaine Le Plan-Vermeersch, AOP Côtes-du-Rhône Villages , GT-G (2011)***
Domaine Martinelle, AOP Beaumes de Venise (2009)**
Domaine Calendal, AOP Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu (2012)**
Clos des Frères, AOPVacqueyras (2010)*
Gourt de Mautens, AOP Rasteau (2005)*
Domaine de la Vieille Julienne, AOP Châteauneuf-du-Pape (2009)*

Luc Wieme

Commandeur Baronie Gent

 

Uitnodiging

Op 25 februari 2014 organiseert de Baronie Gent (Commanderie des Costes du Rhône) haar eerste degustatie waar leden op worden uitgenodigd. We selecteerden uit de Eigenzinnige Gids van de Beste Rhônewijnen enkele wijnbouwers met typische en kwalitatieve crus uit de zuidelijke Rhônevallei.

Het is onze intentie u kennis te laten maken met wat deze regio vandaag op vinologisch vlak te bieden heeft. We proeven wit én rood. Prijsklasse van de wijnen varieert tussen 10 en 50 euro. We degusteren 10 verschillende wijnen. We begeleiden de degustatie met een aangepaste presentatie van de unieke terroirs tussen Orange, de Ventoux en Dentelles de Montmirail dompelen ons onder in een provençaalse sfeer….

Tussen Vienne en Avignon strekt de appellation Côtes du Rhône zich aan weerszijden van de Rhône uit over 250 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De Rhônestreek wordt meestal opgedeeld in het noordelijke en het zuidelijke gedeelte. In de Côtes du Rhône wijnen kunnen tot eenentwintig druivenrassen worden aangetroffen. De meest gebruikte voor de rode wijn zijn: de syrah (noordelijke druif) en de grenache (belangrijkste zuidelijke druif), waaraan mourvèdre, cinsault en carignan kunnen worden toegevoegd. De noordelijke druivenrassen voor witte wijn zijn: de viognier, roussanne en marsanne. Deze kunnen samen worden gebruikt met de grenache blanc, de clairette en de bourboulenc, hoofdzakelijk zuidelijke druiven. De wijnen uit het noordelijke gedeelte, verschillen dan ook veel met deze uit het zuidelijke deel.

De eerste degustatie-avond voor leden handelt in algemene termen over de Zuidelijke Rhône en haar typiciteit. We beginnen met algemene informatie voor “dummies” om in latere sessies de appellations meer in de diepte te ontdekken. U proeft die avond 3 witte en 7 rode wijnen onder deskundige begeleiding van een sommelier-commandeur. De prijsvork van de te degusteren wijnen ligt tussen 10 en 50 €. Er worden geen wijnen verkocht. Zo wordt u langzaam maar zeker een notoir Rhône kenner!

Practisch

Deze avond vindt plaats op dinsdag 25 februari 2014. We vragen voor deze eerste degustatie uitzonderlijk een kleine bijdrage van 10,- €. Bestaande leden van de baronie betalen niks. Mogen we vragen dat u zich effectief inschrijft voor deze degustatie via mail naar bart.van.canegem@telenet.be of info@baroniegent.eu. Op het ogenblik waarop u 10,- € betaalt op de rekening BE69 6301 9106 2878 bent u ingeschreven, dit tot de volledige bezetting is bereikt.

Plaats: Solidariteit voor het Gezin (Tijgerstraat/Tentoonstellingslaan) in Gent – Terraszaal
Start: 19.45 uur

Overweegt u echter een lidmaatschap, dan komt u uiteraard veel voordeliger naar onze proefavonden en andere activiteiten. Meer informatie om lid te worden van de Baronie Gent vindt u hier op onze website.

Bart Van Canegem
Commandeur

Philippe Tielemans
Consul Baronie Gent