26 november 2022: Wijnbeurs en 7de masterclass in Sint-Martens-Latem - AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu

 

Mede door de enthousiaste reactie op onze uitnodiging aan het adres van de AOP Plan de Dieu en het sturen van een grote delegatie representatieve wijnbouwers besloot de Baronie Gent niet alleen een voorafgaandelijke Masterclass over de appellatie te organiseren maar daar ook een Wijnbeurs aan te koppelen. Deze zou de geïnteresseerde liefhebbers toelaten de aanwezige wijnen ook aan te kopen voor later proefgenot. En aangezien je niet van iedereen kunt verwachten dat zo’n wijnbeurs plaats vindt op een passend moment voor zijn/haar drukke agenda, werd er ook een webshop ontwikkeld om online bestellingen te kunnen doorgeven.

Op zaterdagmorgen 26 november 2022 heerste er een gezellige drukte in de proefruimte ingericht in de Pêcheur en hadden de zes wijnbouwers uit de Plan de Dieu de handen en de mond vol om de nieuwsgierige proevers te bedienen en te informeren over hun cuvées. Een aantal ervan zouden natuurlijk ook geserveerd worden op het prestigieuze diner die avond, maar we konden de gelegenheid en de kans niet laten voorbij gaan om hen ook enkele wijnen uit hun gamma te laten voorstellen die niet onder de appellatie Plan de Dieu vielen. Zo waren er enkele witte en rosé wijnen te proeven (Plan de Dieu is immers zoals de meeste Villages + Commune alleen in rood gecertifieerd), meerdere Côtes du Rhône flessen en IGP Méditerranée en zelfs een paar crus, uit Séguret en Vacqueyras.

Welke wijnbouw(st)ers werkten enthousiast mee aan dit primeur-event? Château Grand Retour van de broers Aubert, vertegenwoordigd door Alain Aubert, tevens voorzitter van de Syndicat van de AOP; Jérémy Onde van domaine Les Ondines, u welbekend, nietwaar; domaine La Buissonade van de familie Monnier; Frédéric Penne van domaine Moun Pantai (= mon rêve); Christine Aubert, echtgenote van Alain, die achter de proeftafel van La Courançonne stond; en tenslotte, last but not least, Gilles Gasq van La Manarine.

De Raad van Bestuur van Baronie Gent heeft alvast de smaak te pakken om aan dit Wijnbeurs concept navolging te geven in de nabije toekomst!

Luc Wieme - Commandeur Baronie Gent

 


Alle topwijnen van de appellatie Plan de Dieu, onder de deskundige begeleiding van de Voorzitter van Plan de Dieu en eigenaar van het wijndomeinen Chateau Le Grand Retour en Chateau la Courançonne, dhr Damien Aubert, kan u komen proeven op zaterdag 26 november vanaf 10.00 uur.

  • Plaats: Auberge du Pêcheur – Deurle – Sint-Martens-Latem
  • Wanneer: 10.00 uur – 13.00 uur
  • Prijs: 10 euro/persoon (inclusief degustatieboekje, degustatieglas Rhône en deelname aan de masterclasses)

Historiek van Plan de Dieu

In de Middeleeuwen was er de legende dat bij het oversteken van dit uitgestrekte bos van kreupelhout, overgeleverd aan bandieten, we onze ziel aan God gaven. Het is waarschijnlijk aan deze legende dat Plan de Dieu zijn naam dankt.

Sindsdien heeft de wijnstok dit gebied gekoloniseerd. Het strekt zich nu uit over 1.500 hectare op een hoogte van 110 meter. De weinige bossen die nog aanwezig zijn liggen verspreid in het hart van deze wijngaard op een bed van rode klei en een groot aantal grote opgerolde kiezelstenen die tot tien meter diep in de grond wegzakken. Door deze aanzienlijke dikte is het land skeletachtig en produceert het weinig: nauwelijks meer dan één fles per wijnstok!

Het zijn uitsluitend rode wijnen, gemaakt van de drie belangrijkste druivenrassen van de Côtes du Rhône: Grenache, Syrah en Mourvèdre. Op dit terroir geeft hun combinatie schitterende en kleurrijke wijnen, dicht en geconcentreerd. In de neus doen ze denken aan het omringende kreupelhout: tijm, laurier en kreupelhout. Om de herkenning te helpen, werd een unieke fles gemaakt. Het benadrukt de inscriptie Plan de Dieu en het “blazoen” van de wijngaard: een bos met daarboven een aureool.

De druivensoorten van de AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu bestaan ​​voornamelijk uit Grenache noir (40%), aangevuld met Syrah en Mourvèdre tot minimaal 25%. Deze blend geeft hier wijnen geconcentreerd in aroma’s, met een rijke smaak die rood fruit, kruiden en geuren van garrigue combineert, die in de loop van de tijd evolueren naar tonen van leer, anijs en zoethout.