Domaine de la Guintrandy


Domaine La Guintrandy ligt aan de poort van de Enclave des Papes, op het grondgebied van Visan en Tulette. Het betreft een jong wijndomein met een rijke geschiedenis. Zo werden er in 1966 resten van Gallo-Romeinse graven uit de eerste eeuw op het landgoed ontdekt. 

 

Guintrandy komt van het Visigotische "GUNTRAN", een plaatsnaam die is te vinden in de archieven van de abdij van Cluny, die de grond rond het jaar 1000 in bezit had. In de 13e eeuw was de familie de la Guintrandy eigenaar van het domein, doch halverwege de 18e eeuw raakt men hun spoor kwijt.

 

Afstammend uit een sinds 1850 daterende wijnbouwfamilie vormen Marie-Claude en Olivier Cuilleras de vijfde en zesde generatie eigenaars/oogsters. Na enkele jaren als wijnmaker in Bourgondië te hebben gewerkt, keerde Olivier na het overlijden van zijn vader in 1996 terug naar Visan. In 2001 werd er een kelder gebouwd en werden de wijnen voortaan op het domein gemaakt en gebotteld. Het domein beslaat 34 hectare en één hectare in Cairanne wordt gepacht.

 

Met een sterke focus op biologische en duurzame landbouw zet Olivier Cuilleras zich in voor het behoud van de bodemvruchtbaarheid en het bevorderen van de biodiversiteit. De dichtheid van de wijnstokken per hectare is bewust hoog, wat resulteert in een lagere opbrengst maar druiven van hogere kwaliteit. Deze verantwoorde aanpak zorgt voor een betere lichtinval en luchtcirculatie, wat essentieel is voor het verkrijgen van perfect rijpe druiven.

 

Om een zorgvuldige selectie van de beste vruchten te garanderen worden de druiven handmatig geoogst. Na het plukken worden de trossen ontsteeld en ondergaan ze een maceratie van ongeveer vijftien dagen. Dit traditionele proces zorgt voor een optimale extractie van aroma’s en tannines, terwijl het de zuiverheid en het unieke karakter van het terroir behoudt. De wijnen worden vervolgens zonder filtratie gebotteld, een methode die de authenticiteit en rijkdom van het eindproduct bewaart.

 

Hoewel Domaine la Guintrandy vasthoudt aan traditionele vinificatiemethoden, maakt het gebruik van moderne technologie om de kwaliteit van de wijnen te optimaliseren. Zo worden optische sorteermachines ingezet om de beste druiven te selecteren, en zorgen temperatuur gecontroleerde fermentatietanks en constante monitoring van het vinificatieproces voor een consistente kwaliteit in elke fles.

 

De wijnen weerspiegelen de perfecte balans tussen respect voor de natuur, traditionele methoden en moderne technologie. Elke fles belichaamt de authenticiteit, mineraliteit en aromatische rijkdom die kenmerkend zijn voor de wijntraditie van de Rhône-vallei. 

 

Hun royale, gestructureerde en aromatische wijnen, typisch voor hun cru, kunnen wel wat rijping verdragen. Zij raden aan om rode wijnen systematisch te decanteren om er optimaal van te genieten vóór en tijdens de maaltijd ... Geniet ervan!

 

Domaine de la Guintrandy

Quartier le Devès

84820 Visan