AOC Beaumes de Venise

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 15:41
  • Wijngaard: strekt zich uit vanaf Les Dentelles de Montmirail, afdalend van 600 m tot 100 m hoogte, in de zuidwestelijke richting naar Beaumes de Venise, Lafare, Suzette en La Roque Alric in het departement Vaucluse.
  • Bodemgesteldheid: in het zuiden bevat de grond zandhoudende mergel en in het noorden zijn er kleikalksteenbodems.
  • Klimaat: mediterraan warm. De bergrug van de Dentelles de Montmirail beschutten het wijngebied voor de Mistral.
  • Herkomstbenaming: sinds 1943 is de appellation bekend om zijn dessertwijn Muscat de Beaumes de Ve­nise. Met het decreet van 9 november 2005 promoveerde de rode wijn naar AOC Beau­mes de Venise. VOO( deze laatste cru-wijn werden strikte normen vastgelegd, zoals het renoveren van de wijngaard (verwijderen van scheidingsheggen, streven naar een na­tuurlijk evenwicht, biodiversiteit en respect VOO( het milieu), een volledige handma­tige oogst, beperkt rendement (38 tot 42 hl per ha) met een gemiddelde maximale opbrengst per perceel van 7000 kg/ha, tij­dens de vinificatie zijn verrijkings- of rem­mingstechnieken verboden en de officiêle goedkeuring is geldig voor 8 maanden om aan de verwachtingen van de consument te voldoen. 
  • Iets over naam: de naam Beaumes de Venise is afkomstig van 'Balmes' wat in het Provençaals 'grotten' betekent. Deze zijn boven het dorp te vinden. Venise komt van 'Venaissin', de beroemde Comtat, eigendom van de pausen.
  • Druivenrassen: de assemblage wordt gerealiseerd met minimum 50% grenache noir, 25% syrah, 20% maximum mourvèdre en/of andere toegestane rassen en met maximum 5% witte druivensoorten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.