Terroir van AOP Vacqueyras: een unieke mix van traditie en uitmuntendheid

Vacqueyras, een pittoresk dorpje in de Haut-Vaucluse regio van de zuidelijke Rhônevallei, staat bekend om zijn uitzonderlijke wijnen. Met zijn smalle kronkelstraatjes, huizen tegen oude muren en het kasteel van de heren van Vassadel straalt Vacqueyras een authentieke Provençaalse charme uit. De naam 'Vacqueyras' is afgeleid van het Latijnse 'Valléa Quadreria', wat 'vallei van stenen' betekent, een bewijs van het unieke terroir van de streek.

Een rijke geschiedenis van wijnbouw

De wijnproductie in Vacqueyras gaat terug tot de Middeleeuwen en is daarmee een van de oudste wijnbouwgebieden in de streek. Het eerste gedocumenteerde bewijs van wijnbouw in Vacqueyras kan worden teruggevonden in 1414, zoals blijkt uit de vroege kadastrale gegevens. Belastingen op druivenoogsten en wijnen in 1448 benadrukken het belang van wijnbouw in het dorp. Tijdens het Romeinse tijdperk werd de Vallée du Rhône een bloeiend centrum van wijnproductie, met wijngaarden die floreerden rond Orange in de 2e en 1e eeuw voor Christus. Hoewel de Romeinse invloed duidelijk aanwezig is in de regio, draait de geschreven geschiedenis van Vacqueyras voornamelijk om de wijnbouw tijdens de Middeleeuwen.

In 1937 lag het dorp Vacqueyras in de Côtes du Rhône appellatiezone. In 1955 kwam het bij de appellation Côtes du Rhône Villages, die vervolgens in 1967 bij decreet werd aangemeld. Uiteindelijk kreeg Vacqueyras zijn eigen "CRU"-appellation op 22 februari 1990, bij besluit van het Institut National des Appellations d'Origine Contrôlée (INAO), een besluit dat werd bekrachtigd door publicatie in het Journal Officiel op 15 augustus 1990.

De diversiteit van het terroir van Vacqueyras

Genesteld aan de voet van de majestueuze Dentelles de Montmirail, profiteren de wijngaarden van Vacqueyras van een divers aanbod aan bodems en terroirs. Het terroir wordt gekenmerkt door zandige klei, mergel, safres, kalksteenfragmenten en kiezels. De bescherming van de Dentelles de Montmirail en de zuiverende Mistral-winden zorgen voor optimale wijngaardomstandigheden. De wijngaarden van Vacqueyras strekken zich uit over 1.460 hectare en de appellation omvat de gemeenten Vacqueyras en Sarrians. Het klimaat is mediterraan, met hete zomers en uitgesproken seizoensgebonden neerslagpatronen. Deze natuurlijke elementen dragen bij tot de unieke expressie van Vacqueyras wijnen.

De drie kleuren van Vacqueyras

Vacqueyras staat bekend om zijn productie van rode, witte en roséwijnen. De rode wijnen, die 97% van de productie uitmaken, worden voornamelijk gemaakt van Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre druiven. De minimumvereiste voor deze drie druivensoorten is 90% van de blend, de overige 10% bestaat uit andere Rhône-druivensoorten. De rode wijnen van Vacqueyras hebben een diepe robijnrode kleur, met aroma's van zwarte kersen, rijpe pruimen en toetsen van kruiden. Ze staan bekend om hun krachtige structuur, rijkdom en een lange, bevredigende afdronk. De witte wijnen van Vacqueyras, gemaakt van Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne en Viognier, tonen een bleekgele tint met briljante reflecties. Florale toetsen van acacia en brem worden aangevuld met delicate ondertonen van citrusvruchten. Deze witte wijnen vertonen een verfrissende zuurgraad en een harmonieus evenwicht. Vacqueyras produceert ook een beperkte hoeveelheid roséwijnen, die fascineren door hun levendige roze kleur en levendige aroma's van rode bessen en wilde aardbeien. Deze rosés belichamen elegantie en zijn perfect om van te genieten tijdens warme zomeravonden.

Het Festival d'Avignon: een viering van Vacqueyras

Sinds 1998 is Vacqueyras de officiële wijn van het gerenommeerde Festival d'Avignon, een bewijs van de uitzonderlijke kwaliteit en reputatie van de wijnen uit deze appellation. Het Festival d'Avignon, een internationaal geprezen evenement voor podiumkunsten, trekt bezoekers van over de hele wereld die tijdens de festiviteiten kunnen genieten van de Vacqueyras wijnen.

De wijngaarden van Vacqueyras

De wijngaarden van Vacqueyras liggen in de twee gemeenten Vacqueyras en Sarrians in de Vaucluse, aan de voet van de Dentelles de Montmirail. Het mediterrane klimaat, in combinatie met de Mistral wind die door de wijngaarden waait, draagt bij aan de unieke kenmerken van de wijnen. De regenval is seizoensgebonden en de zomertemperaturen zijn erg hoog, wat de ideale omstandigheden creëert voor de druiventeelt.

De druivenrassen

De wijngaarden van Vacqueyras herbergen verschillende druivenrassen die elk bijdragen aan de verschillende smaken en aroma's van de wijnen. De belangrijkste druivensoort die gebruikt wordt in rode Vacqueyras-wijnen is Grenache, die rijkdom en diepte toevoegt. Syrah brengt structuur en complexiteit, terwijl Mourvèdre bijdraagt aan het rijpingspotentieel van de wijn. Voor witte Vacqueyras-wijnen worden vooral Grenache Blanc, Clairette en Roussanne gebruikt, wat resulteert in elegante en aromatische wijnen.

Het verkennen van het terroir van Vacqueyras

Om de schoonheid en het unieke karakter van het Vacqueyras-terroir echt te waarderen, is een reis naar het hart van de wijngaarden een must. De steile terrasvormige wijngaarden, bosrijke vlaktes en uitgestrekte garrigue struikgewas bieden een prachtige achtergrond voor zowel wijnliefhebbers als natuurliefhebbers. De wijngaarden bieden een kijkje in de eeuwenoude tradities van het wijnmaken en de passie die de wijnboeren in hun vak stoppen.

Vacqueyras wijnen combineren met gastronomie

De gastronomie van de zuidelijke Rhônevallei vormt een perfecte aanvulling op de wijnen van Vacqueyras. Van stevige Provençaalse gerechten tot delicate mediterrane smaken, de regionale keuken harmonieert prachtig met de kenmerken van de Vacqueyras wijnen. De robuuste rode wijnen van Vacqueyras passen uitstekend bij gegrild vlees, wild en rijke stoofpotten, waarbij de smaken versterkt worden en een heerlijk contrast vormen. Ze zijn ook een perfecte begeleider van een verscheidenheid aan kazen, vooral die met een pittig of aards profiel. De levendige en aromatische witte wijnen van Vacqueyras passen bij zeevruchten, schelpdieren en frisse salades en voegen een vleugje elegantie toe aan elke maaltijd. Ze zijn net zo lekker op zichzelf en bieden een verfrissende en frisse ervaring. Voor wie op zoek is naar een lichtere en meer verfrissende optie, zijn de roséwijnen van Vacqueyras een heerlijke keuze. Ze passen prachtig bij gerechten in mediterrane stijl, zoals gegrilde groenten, pasta's met zeevruchten en vleeswaren.

De toekomst van het terroir van Vacqueyras

Terwijl het terroir van Vacqueyras zich blijft ontwikkelen, zetten de wijnboeren zich in om de unieke kenmerken van de wijnen te behouden en tegelijkertijd innovatie en duurzaamheid te omarmen. De combinatie van traditioneel wijnmaken en moderne technieken zorgt ervoor dat de wijnen van Vacqueyras nog generaties lang wijnliefhebbers over de hele wereld zullen verrukken.

Plan uw bezoek aan Vacqueyras

Dompel jezelf onder in de schoonheid van Vacqueyras door een bezoek te plannen aan dit betoverende wijngebied. Verken de wijngaarden, waar gepassioneerde wijnmakers nauwgezet hun wijnstokken verzorgen en uitzonderlijke wijnen maken. Laat je verleiden door wijnproeverijen, waar je de verschillende Vacqueyras-wijnen kunt proeven en van de experts zelf kunt leren over de kunst van het wijnmaken. Neem tijdens je verblijf in Vacqueyras de tijd om door de charmante straatjes te slenteren, de Provençaalse sfeer op te snuiven en de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het dorp te ontdekken. Bezoek de lokale markten en proef de smaken van de streek, vergezeld van de exquise wijnen van Vacqueyras. Vacqueyras biedt een onvergetelijke ervaring voor wijnliefhebbers en -liefhebbers, waar de schoonheid van het landschap, de warmte van de mensen en de uitzonderlijke wijnen samenkomen om een magische reis van de zintuigen te creëren.

Plan je bezoek en ontdek zelf de magie van Vacqueyras.