Château de Montmirail

Het Château de Montmirail, opgericht in 1960 door Maurice Archimbaud, wordt onder het welwillend oog van moeder Monique sinds 2018 beheerd door zijn kleinkinderen Philippe en Sylvie.

Historiek

De wijngaarden zijn gelegen in de gemeenten Gigondas (24 ha) en Vacqueyras (20 ha). Dit domein werd geduldig opgebouwd door Maurice. Enerzijds erfde hij van zijn vader Gabriel een familieboerderij te Vacqueyras en anderzijds startte hij in de jaren '60 met het opruimen van hellingen gelegen in de Dentelles de Montmirail, een werk dat zo'n 20 jaar in beslag nam.

In 2000 werd een volledig nieuwe kelder ingericht teneinde de wijnbereiding te verbeteren en aan de moderne normen te voldoen.

Filosofie

Door zorgvuldig tewerk te gaan bij de herstructurering van het landgoed konden zij het evenwicht behouden tussen de rijkdom van hun historische wijnstokken (tot 80 jaar oud) en de nieuwe aanplant.

In de kelder werken zij voornamelijk met betonnen en geëmailleerde stalen vaten. De druiven zelf worden volledig ontsteeld en een lange vatlagering moet zorgen voor finesse en kracht.

Voor hun verantwoord en beredeneerd beheer ontvingen zij in 2020 het HVE certificaat.

 

U kan hun Vacqueyras wijnen terugvinden op onze “table découverte”.