Domaine de la Ganse

La Ganse… Vacqueyras, niet alleen met een garrigue maar ook een vrouwelijk karakter!

Het landgoed La Ganse bestaat sinds de wijnoogst 2008 en wordt gerund door Coralie Onde. Jawel, zus van Jeremy  van het Domaine les Ondines. Het wijn maken zit dus in de genen.

Een deel van de grond is afkomstig van haar ouders en het andere deel uit een persoonlijke aankoop. Het bestaat vandaag dus uit bijna 9,10 hectare wijnstokken. Daarvan zijn 8, 56 hectare gelegen in de appellatie Vacqueyras, bestaande uit :

  • 1,60 ha Syrah
  • 0,40 ha Mourvèdre
  • 0,50 ha Cinsault
  • en meer dan 6 ha Grenache noir.

Sinds de wijnoogst van 2014 is het biologisch gecertificeerd. Haar hoofdactiviteit is dan ook het structureren van de wijngaard op de meest “gezonde” manier mogelijk.

Historiek

De La Ganse-wijnstokken zijn 15 jaar oud voor de jongste en maximaal  55 jaar voor de oudste. In 2015 werd geënt op 30 jaar oude wijnstokken om, vanaf de eerste oogst in 2016, kwalitatieve Mourvèdre te verkrijgen. Sinds 2017 plant zij 0,55 ha witte druivensoorten, wat aanleiding gaf tot haar eerste witte Vacqueyras in 2020!

Filosofie

“Groene” werkzaamheden, zoals ontknoppen en blad verwijderen, blijven haar belangrijkste werk voor een goede ontwikkeling van de druiventrossen. Een bijzonderheid van het Domaine is dat de blend voor haar flescuvée rechtstreeks op het perceel wordt gedaan, zij selecteert de druiven voor haar toekomstige vintage bij de oogst! De smaak van de druiven is daarom essentieel.

Zij hoopt door dit werk een boeket van aroma's en fruitigheid in haar wijn te brengen, mét een vleugje vrouwelijkheid, waardoor een Vacqueyras met karakter ontstaat.

Bij biologisch werken is klimaatwaakzaamheid net zo belangrijk.

Domaine de la Ganse Vacqueyras