Domaine Julien Delhomme

Dit jong bedrijf heeft als motto: “Respect voor natuur en mens door schoon werken”

Na het behalen van een BTSA Wijnbouw-Oenologie en een paar jaar opleiding op o.a. Domaine des Amouriers, zijn buurman, maar ook bij Domaine Leccia op Corsica, voor Julien Delhomme de ideale opleiding voor wie de stap wil zetten naar de productie van kwaliteitswijnen, besloot hij in 2015 zijn eigen domein te starten.

Historiek

Hij nam daartoe een oude kelder uit 1958 over, die destijds toebehoorde aan zijn oom Louis. Hij begon met een halve hectare AOP Vacqueyras-wijnstokken. In 2018 nam hij nog eens 2,5 ha wijnstokken over in AOC Vacqueyras, waardoor hij zich op 1 januari 2019 officieel als jonge boer kon vestigen. In 2019 groeide het landgoed opnieuw met 3 ha in AOP Côtes du Rhône en 1 ha Vin de Pays de Vaucluse.

De wijnstokken van AOP Vacqueyras bevinden zich op het plateau des garrigues tussen Vacqueyras en Sarrians op steenachtige klei-kalksteengrond. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 45 jaar. De aanwezige druivensoorten zijn Grenache noir, Mourvèdre noir en Syrah.

De Côtes du Rhône en de Vins de Pays wijngaarden liggen in de uitlopers van de Ouvèze. Er zijn oude Carignans, Grenaches en Ugnis Blancs.

Filosofie

Logischerwijs, na de eerder opgedane  ervaringen bij Amouriers en Leccia, volgt hij de voorschriften voor biologische landbouw: geen onkruidverdelgers of synthetische producten, zwavel en koper in beperkte hoeveelheden, intelligent ploegen...  Zijn wijnen worden gemaakt met respect voor het terroir.

Het werk in de kelder volgt dezelfde logica: inheemse gisten, geen input afgezien van een beetje SO2 in een zeer beperkte hoeveelheid, geen klaring…  dus, gezonde wijnen produceren, met respect voor het milieu en de geproduceerde druiven.

In de wijngaard kan Julien vertrouwen op mooie terroirs van ronde kiezelstenen, typisch voor de vlaktes van de Rhône, maar ook op enkele percelen oude wijnstokken die een mooie rijpheid mogelijk maken, goed in evenwicht gehouden door de frisheid verkregen door de diepe wortels.

Hij beschikt ook over een aantal zeer jonge aanplanten, met name Syrah, die hij kan begeleiden zoals hij wil en die dus bijzonder representatief zullen zijn voor zijn knowhow.

De wijnen worden gevinifieerd en gerijpt in betonnen vaten met als vlaggenschip de rode “LOUIS H” Vacqueyras, die als eerbetoon geldt aan zijn oom Louis Hugues die de kelder in 1958 bouwde.