Gigondas LaCave

De kelder van de Coopérative Gigondas LaCave bevindt zich sinds 1956 in het hart van de Dentelles de Montmirail, in het dorp Gigondas. Hun wijngaard strekt zich uit over 260 hectare en zij produceren Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise en niet te vergeten Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages en IGP.

Sinds 1956 hebben de wijnbouwers, verbonden aan LaCave, hun wijnstokken op een duurzame manier verbouwd met respect voor hun terroirs. Vandaag tellen zij 83 leden en vertegenwoordigen zij in de appellatie AOP Gigondas 15% zijnde 128 ha van de productie.

Gigondas LaCave beheert de wijn gemaakt van de druiven van zijn medewerkers. Het voert gezamenlijk de wijnbereiding, rijping, opslag, verpakking en verkoop uit. Gemeenschappelijk betekent niet een unieke en ongedifferentieerde vinificatie van de productie. LaCave vinificeert afzonderlijk producties die onder een domeinnaam op de markt worden gebracht of selecties op basis van kennis van het terroir of de productiemethode, inclusief biologische wijnen en wijnen van uitmuntendheid. Door zich te verenigen hebben de wijnbouwers-coöperanten zich kunnen uitrusten met efficiënte hulpmiddelen. Hun traditionele knowhow, gecombineerd met moderne technieken, stelt hen in staat authentieke wijnen van constante kwaliteit te produceren.

Filosofie

Gigondas LaCave heeft de stap genomen om niet enkel in de wijngaard het milieu te respecteren ... maar door gebruik te maken fotovoltaïsche panelen produceert het, sinds oktober 2012, ook zijn eigen energie. 

De volledig handmatige oogst is onderworpen aan strenge selecties op basis van de oorsprong van de percelen, de druivensoort, de gezondheidsstatus of andere criteria die door LaCave zijn opgesteld. De druiven, 100% ontsteeld afhankelijk van de wijnjaren, worden gevinifieerd en gerijpt volgens de productieregels die specifiek zijn voor elke AOP, IGP, domein en/of biologische wijn. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in wijnbereiding en apparatuur in vatenkamers. De strenge selectie van de sappen, na proeverijen en analyses door onze technische en commerciële afdelingen en de leden van de raad, bepalen de keuzes van blends, vinificatie en rijping in vaten, in oude eikenhouten vaten of in nieuwe Limousin-vaten. Zo ook keuze voor een lange of korte rijping, of meteen bottelen. Het doel dat ze willen bereiken: het volledige potentieel van hun wijnen onthullen.

 

U kan hun Vacqueyras wijnen terugvinden op onze “table découverte”.