Roucas Toumba

Eric BOULETIN is een wijnbouwer zoals men ze zelden tegenkomt in Frankrijk. Hij was 15 toen zijn vader stierf en op 16-jarige leeftijd stopte hij met school.

Historiek

Vóór 2000 verkocht hij zijn druiven aan de coöperatieve. In 2000 startte hij met 2 vaten in eigen productie, in 2002 had hij 4 vaten en nu meer dan 40.

Zijn domein noemt hij Roucas Toumba, verwijzend naar de oude 18de eeuwse Provençaalse benaming voor gevallen rots. Naast 100 olijfbomen beschikt Eric over 16 ha wijngaard, verspreid over niet minder dan 30 percelen waarop hij micro vinificatie toepast.

Hij gaat nooit op reis maar is ook nooit in zijn kot. Eric is één brok passie en vergroeid met zijn wijngaard. Zijn enige afleiding zijn tekenen met Chinese inkt en rijden met de moto. Hij behoort tot de elite van grote wijnmakers en wordt vergeleken met Henri Jayer van Vosne-Romanée, Charles Joguet van Chinon en Jacques Reynaud uit Châteauneuf-du-Pape : elk op hun manier poëten met wijn.

Eric werkt zonder chemicaliën of insecticiden en wordt in zijn dagelijks werk geholpen door levenspartner Junko Takase, een Japanse sommelière. Toen ik het domein in 2015 bezocht werd Eric dapper geholpen door zoon Thomas, die ik 10 à 11 jaar oud schatte en, die in navolging van zijn vader, diezelfde zomer zijn eerste wijn mocht maken op het domein La Monardière. De toekomst lijkt aldus verzekerd.

Filosofie

Vrij blijven en van zijn land leven, dat is een geweldig idee. Het was van Eric en dat is het nog steeds... Maar hoe smal is het pad dat je moet volgen om jezelf te blijven? Niet toegeven aan de sirenes van de woedende bio-marketingtrend en je eigen weg vinden in een wereld waar waarheid zo weinig belang heeft.

En dan zijn er nog de wijnstokken, levende getuigen van degenen die hem zijn voorgegaan, een emotionele en moederlijke erfenis, de essentie van de toestand van een wijnboer en zijn relatie tot de tijd. Je moet ook je stijl vinden, je plek, een constante vraagstelling, maar ook een gelukkige kans om een ​​bepaalde creativiteit tot uitdrukking te brengen.

Eric acht zich gelukkig met zo’n weerbarstig en mager terroir. Door het te overstijgen kan hij een wijn creëren die mensen aanspreekt, hun geest aanspreekt en hen plezier schenkt...  
En dat is alles wat hij wil.

Roucas Toumba