10 juli 2019: 15de bijzonder zomerkapittel in Avignon - Frankrijk

 

Op 10 juli 2019 werd door de Baronie Gent een uitzonderlijk kapitel georganiseerd in de historische kelders van Le Palais des Papes in Avignon. Deze happening werd vooraf gegaan door een degustatie van Rhônewijnen in aanwezigheid van divers wijnbouwers. De unieke locatie en de volledige vino-culinaire organisatie paste in het geheel van de organisatie van de tweede Tour des Frères.

De eerste Tour des Frères was een fiesttocht van Gent tot in Vacqueyras en een unieke belevenis voor elke wijn & fietsliefhebber, waarbij doorheen het parkoers alle wijnstreken werden aangedaan (champagne, chablis, Bourgogne, Beaujolais, Noordelijke Rhône en Zuidelijke Rhône). Bijna 120 fietsers hebben de meer dan 850 km (in 5 etappes) perfect uitgereden, waarbij zowel bij aankomst (over de middag) als ’s avonds de degustaties en culinaire verrassingen met plezier werden overwonnen. Het succes van de eerste editie olv van Serge Baguet kon zowaar niet meer geëvenaard worden. Toch was de vraag en hunker zeer groot zeer groot voor een tweede editie.

Na het overlijden van onze vriend en partner van het eerste uur Serge Baguet, hebben ter ere van hem een tweede editie uitgewerkt met dezelfde format, maar dan met 5 etappes doorheen vijf wijnappellaties van de Zuidelijke Rhône. Deze keer werd de fietsorganisatie overgenomen door Bidong. Het ultieme chapitre in Avignon werd een soort sluitstuk voor de organisatie. De intronisaties, in aanwezigheid van onze Chevalier Johan Musseeuw, van drie nieuwe Chevaliers Roland l’Hoëst, Christian Van Hende (mede-organisator) en Bram Verfaille (Bidong) werd oprecht gevierd. Het werd uiteindelijk een onvergetelijk Chapitre met zeer hoogstaande wijnen en zeer verzorgde catering. Een moment waaraan iedereen tot op vandaag nog terugdenkt.

Erwin Devriendt

Consul Baronie Gent