11 mei 2019: 15de lentekapittel in Gent-Zwijnaarde - Lirac

 

Menu Felix Alen

 

Aperitief

Borrelgarnituren – tapenades en pesto met korstjes – rauwkost – zoutjes
Creatieve koude en warme smaakmakertjes

Menu

Mechelse asperges, gepocheerde oesters, gehakt van langoustines,
kwartelei en luchtige Maltese saus

Op zeewier gestoomde paupiette van zeebaars met jonge spinazie en zurkel,
zeekraaltjes, bieslook mousselinepuree en bisque van Zeebrugse garnalen

Gegrilde roulade van Bresse kip en kalfszwezerik, een palet lentegroenten,
Provençaalse groene asperges, gevulde Nicola patatjes,
romig sausje met Lirac wijnsjalotjes

De kazen van en in aanwezigheid van Michel Van Tricht

Amandelijs met versuikerde lavendelbloemetjes,
citrusfruit, tricolor van meloen,
sabayon van rozenlikeur uit Vedrenne

 

Uitnodiging

Op 11 mei 2019 zal een speciaal kapittel doorgaan in het bedrijvencomplex 3square te Zwijnaarde-Gent, waarbij de Voorzitter van de Appellatie Lirac en tevens eigenaar van het wijndomein Chateau de Montfaucon, de heer Rodolphe des Pins ons zal begeleiden in de beste wijnen van deze regio. Hij zal niet alleen als ambassadeur uw gastheer zijn, maar zal uit Lirac ook de beste cuvées meebrengen voor het diner.

Naast de intronisatieplechtigheid van de Baronie Gent, zullen de aanwezigen ook verrrast worden door een gastoptreden van Jean-Pierre Maeren, de Popkoning van Gent en tevens chevalier van onze baronie. Dit optreden dat doorheen het diner zal floreren, zal aan het feest onverwachte humoristische wendingen geven. Het diner wordt verzorgt door sterrenchef Felix Alen (bekend van TV) en zal u en uw gasten verleiden met een fantastische menu. Het zal dus een unieke vinologische avond worden waarbij culinaire hoogstandjes origineel zullen worden afgewisseld met humor. Tussendoor zal Giedo Thiry (bekend van radio) de avond animeren en alles in goede banen leiden.

Voor deze bijzondere aangelegenheid is de Baronie Gent inderdaad fier opnieuw te kunnen samenwerken met Felix Alen van Hof te Rhode.

Felix Alen (°1950) is een uitzonderlijk getalenteerde en creatieve chef-kok. Zijn keuken is tot op vandaag vooral gestoeld op klassieke basis. Maar waar het past, voegt hij graag andere elementen toe. Felix werkt graag met verse, herkenbare producten van het seizoen en uit eigen streek. Zijn presentaties zijn creatief en hedendaags. Hij houdt ervan om zijn klanten te verwennen en is dan ook een echte feestkok.

Veertig jaar en dertig kilo geleden, was Felix Alen een even ambitieuze judoka als kok. Sport en koken waren zijn passies. Na zijn studies aan de hotelschool Coovi in Anderlecht, nam hij dienst als kok bij de Zeemacht. Hij kreeg de microbe van de ‘lange omvaart’ te pakken, maar ging toch aan de slag in het Kasteel van Laken. Niet veel later ontving Felix de titel ‘Beste Junior Kok van België’. Dat was in 1972. Hij won nadien nog enkele wedstrijden, waaronder die van ‘Beste Witloofkok van België’. Dit verraadde al zijn passie voor lokale en seizoensgebonden producten. In 1975 was zijn vader Alen klaar met het ombouwen van een oude boerderij, tot wat nu bekend staat als het feestcomplex Hof te Rhode. Felix is er nu al meer dan veertig jaar bedrijfsleider en zou zijn vlaggenschip nooit meer verlaten …