2 juni 2018: 14de lentekapittel in Gent-Zwijnaarde - Ventoux

 

 

Menu Felix Alen

 

Speciaal voor het kapittelbanket van de Baronie Gent heeft Felix Alen volgende feestmenu samengesteld:

Aperitief met borrelgarnituren – tapenades en pesto met korstjes – rauwkost – zoutjes
Creatieve koude en warme smaakmakertjes

Kwartel gelakt met kriekbierazijn en honing
Een bonbon van het kwartelboutje en een Aziatisch slaatje met avocado, munt en appel

Zeewolffilet gestoomd op zeewieren
Mechelse asperges met mimosa garnituur, zeekraal en een kreetemousseline

Lamssteak gegrild met rozemarij
Meiknolletjes, groene asperges en primeurgroenten, polderpatatjes met spekjes en lentespinazie en een jus van lam met truffel

Roomijs van frambozen met bessen in een coulis van rijpe meloen
Meringue met Provençaalse bloemetjes en een sabayon van Muscat de Beaumes de Venise

Koffie, thee en zoetjes

 

Al deze gerechten zullen begeleid worden door diverse aangepaste wijnen uit de AOP Ventoux.

Eén (of meerdere) van de volgende topdomeinen zal zeker vertegenwoordigd zijn:

Château Pesquié
Domaine de Fondrèche
Clos de Trias
Domaine du Grand Jacquet
Martinelle

 

Uitnodiging

 

De Baronie Gent van de Commanderie des Costes du Rhône probeert elk jaar opnieuw iets unieks te creëren rond en met de beste rhônewijnen. Voor de neofieten organiseren wij leerrijke masterclasses, voor de jonge enthousiaste wijnlovers hebben wij degustatieconcepten ontworpen, voor de epicuristen onder ons gaan we voor een hoogstaand culinair kapittelbanket. Voor elk wat wils, waar telkens de kracht en de finesse van de rhônewijnen centraal staan.

Op zaterdag 2 juni 2018 gaat ons 13de kapittelbanket door in 3Sqare, Rijvisschestraat 124 in 9052 Zwijnaarde/Gent. Het wordt weer een bijzondere avond, waarbij de charme van de verfijnde lentekeuken aan de rijke vinologische variëteit van AOP Ventoux.

Voor deze bijzondere aangelegenheid is de Baronie Gent fier te kunnen samenwerken met Felix Alen van Hof te Rhode.

Felix Alen (°1950) is een uitzonderlijk getalenteerde en creatieve chef-kok. Zijn keuken is tot op vandaag vooral gestoeld op klassieke basis. Maar waar het past, voegt hij graag andere elementen toe. Felix werkt graag met verse, herkenbare producten van het seizoen en uit eigen streek. Zijn presentaties zijn creatief en hedendaags. Hij houdt ervan om zijn klanten te verwennen en is dan ook een echte feestkok.

Veertig jaar en dertig kilo geleden, was Felix Alen een even ambitieuze judoka als kok. Sport en koken waren zijn passies. Na zijn studies aan de hotelschool Coovi in Anderlecht, nam hij dienst als kok bij de Zeemacht. Hij kreeg de microbe van de ‘lange omvaart’ te pakken, maar ging toch aan de slag in het Kasteel van Laken. Niet veel later ontving Felix de titel ‘Beste Junior Kok van België’. Dat was in 1972. Hij won nadien nog enkele wedstrijden, waaronder die van ‘Beste Witloofkok van België’. Dit verraadde al zijn passie voor lokale en seizoensgebonden producten. In 1975 was zijn vader Alen klaar met het ombouwen van een oude boerderij, tot wat nu bekend staat als het feestcomplex Hof te Rhode. Felix is er nu al meer dan veertig jaar bedrijfsleider en zou zijn vlaggenschip nooit meer verlaten …

Op dit kapittelbanket worden traditioneel enkele gasten geïntroniseerd. We hebben die avond alvast wielericoon Eddy Merckx en Balthazar Boma Marijn Devalck in ons midden en introniseren hen in onze Baronie, samen met nog enkele niet bevestigde ‘verrassende’ personen.