- Wijngaard: situeert zich in de gemeenten Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche.
- Bodem: granietachtige ondergrond bedekt met kalksteen, löss en kalkpuin.
- Klimaat: warme continentale zomers. Hellingen met doorploegd reliêf en een diepe vallei met een frisser microklimaat.
- Geschiedenis: de wijnbouw is al aanwezig sinds de Romeinse tijd en beheerst deze regio sedert de 15e eeuw. In 1825 kwam een wijnbouwer uit de champagnestreek naar Saint-Péray. In 1829 knalde de eerste kurk van een mousserende Saint-Péray aan de voet van het oude kasteel van Crussol! Saint-Péray wit en Saint-Péray Mousseux werden in 1936 tot AOC verheven.
- Druivenrassen: zowel voor de stille wijnen als de mousserende wijnen: marsanne en/of roussanne.
- Vinificatie: de mousserende wijn heeft een tweede gisting op fles. De stille wijn fermenteert meestal gedeeltelijk in nieuwe vaten en gedeeltelijk in inox kuipen.
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/o/l/temp-ttvvpkgxhcvvawfgffvy/mpdkzi/schermafbeelding2024-01-17om144931.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1270%2C1749%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=1180&height=1625)
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/o/l/temp-ttvvpkgxhcvvawfgffvy/yiaez8/schermafbeelding2024-01-17om144948.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1355%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=1180&height=833)
Reactie plaatsen
Reacties