- Wijngaard: situeert zich in de gemeenten Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche.
- Bodem: granietachtige ondergrond bedekt met kalksteen, löss en kalkpuin.
- Klimaat: warme continentale zomers. Hellingen met doorploegd reliêf en een diepe vallei met een frisser microklimaat.
- Geschiedenis: de wijnbouw is al aanwezig sinds de Romeinse tijd en beheerst deze regio sedert de 15e eeuw. In 1825 kwam een wijnbouwer uit de champagnestreek naar Saint-Péray. In 1829 knalde de eerste kurk van een mousserende Saint-Péray aan de voet van het oude kasteel van Crussol! Saint-Péray wit en Saint-Péray Mousseux werden in 1936 tot AOC verheven.
- Druivenrassen: zowel voor de stille wijnen als de mousserende wijnen: marsanne en/of roussanne.
- Vinificatie: de mousserende wijn heeft een tweede gisting op fles. De stille wijn fermenteert meestal gedeeltelijk in nieuwe vaten en gedeeltelijk in inox kuipen.
Reactie plaatsen
Reacties