AOC Vacqueyras

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 14:58
  • Wijngaard: de appellation slaat op de gemeenten Vacqueyras en Sarrians in het departement Vaucluse, aan de voet van Les Dentelles de Montmirail. Bodem:
    alluviale bodems en gletsjerterrassen uit de Riss-ijstijd en dat resulteerde in een mix van kalk, klei en kiezel.
  • Klimaat: warm en droog, bijzonder veel zon.
  • Geschiedenis: na het decreet van de AOC Cötes du RhOne in 1937, werd Vacqueyras als een van de eerste dorpen erkend om de kwaliteit van zijn wijnen en geclassificeerd als "Côtes du Rhône Vacqueyras'' in 1955, en later tot "Côtes du Rhône Villages Vacqueyras" in 1995. Vacqueyras werd uiteindelijk verheven tot Cru in 1990. Nadien werden de productievoorwaarden nader omschreven, meer bepaald in de besluiten van 30 april 2001 en 25 oktober 2005.
  • Druivenrassen
    • voor rode wijn: minimaal 50%grenache noir, minimaal 20% syrah en/of mourvèdre, toegestane andere druivenrassen van de AOP maximaal 20%
    • voor rosé: maximaal 60% grenache noir, minstens 15% syrah en/of cinsault.
    • voor witte wijn: grenache noir, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.