Domaine Richaud


De 20-jarige Marcel Richaud had een grote interesse in wijnbouw. In 1974, na een opleiding aan een wijnbouwschool, nam hij 14 ha wijngaard over en produceerde hij zijn allereerste wijn, terwijl hij waardevolle adviezen bleef ontvangen van de wijnbouwers van het domein Rabasse-Charavin.
Vanaf de jaren 90 raakte Marcel steeds meer geïnteresseerd in een meer "natuurlijke" wijnbouwmethode, dit na advies van zijn vrienden uit de Beaujolais, Marcel Lapierre en Yann Rohel. Daarna begon hij zijn wijnen te produceren met minimale additieven. Hij stond zichzelf echter wel toe om zwavel toe te voegen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de oogst.
In 1995 nam Marcel Richaud 15 ha gepachte wijngaarden en 4 ha eigen wijngaard over na de pensionering van zijn vader Gaston. In 1999 besloot hij een nieuwe wijnmakerij te bouwen, inclusief een ondergrondse ruimte met kantoor, een gereedschapsschuur, een ontvangstruimte voor de oogst en een proeflokaal erboven.
In de daaropvolgende jaren bereidden Marcel en Marie Richaud hun wijngaarden voor op biologische landbouw. In 2008 werd de volledige wijngaard gecertificeerd met het Ecocert-keurmerk. In 2010 omvatte het 51 hectare (waarvan 16 ha wordt geoogst voor de coöperatieve wijnmakerij Cairanne en 35 ha voor het domein).
De kinderen, Claire en Thomas, namen het domein in 2015 over en begonnen met het herbeplanten van bepaalde hellingen van de Cairanne-appellatie, met als doel witte en rode wijnen te produceren. In 2015 nam Marcel Richaud, samen met andere bij de vakbond aangesloten wijnbouwers, deel aan de ontwikkeling van een strikt lastenboek voor de appellatie Côtes-du-Rhône Villages Cairanne, dat het wieden, het gebruik van sulfieten en het gebruik van gemotoriseerde machines in de wijngaard beperkte. Thans beslaat het domein 80 ha tussen Cairanne en Rasteau.
470 Route de Vaison-la-Romaine
84290 Cairanne