Domaine Brusset



Domaine Brusset is gelegen te Cairanne. Het huis is sinds 1947 in handen van de familie Brusset en, na André en Daniel, staat het sinds 2008 onder leiding van Laurent Brusset, de derde generatie. Sindsdien is het uitgegroeid tot een toonbeeld van traditioneel vakmanschap, gecombineerd met hedendaagse inzichten en respect voor natuur en terroir.
Na een studie oenologie en een aantal studiereizen in het buitenland (Argentinië, Zuid-Afrika, enz.), voegde Laurent Brusset zich in 1989 bij zijn vader en grootvader. Hij hielp bij de ontwikkeling van de indrukwekkende Gigondas-wijngaard, breidde vervolgens het domein uit naar Côtes du Rhône en Cairanne, en uiteindelijk naar Rasteau. De wijnen van Domaine Brusset zijn een referentie voor hun appellations over de hele wereld: ze zijn te vinden op 5 continenten en in 26 landen.
Het domein beslaat 70 hectare, waarvan 18 ha wijngaard op arme, steenrijke, argilo-calcaire (kalk-klei) bodems. De percelen strekken zich uit van de terrassen van de Aygues rivier tot aan de hoger gelegen stukken die uitzicht bieden over de Rhônevallei. Deze gevarieerde ligging zorgt voor druiven met een unieke expressie, die de diversiteit en rijkdom van de streek weerspiegelen.
Duurzaamheid en zorg voor de omgeving staan centraal in de bedrijfsvoering van Domaine Brusset. De oudste wijnstokken—sommige meer dan 60 jaar oud—worden bewerkt, met veel aandacht voor ploegen, organische bemesting, korte snoei en een minimale inzet van behandelingsmiddelen. De oogst gebeurt volledig met de hand, waarbij druiven tweemaal worden geselecteerd: eerst in de wijngaard en daarna in de kelder op een sorteertafel. Dit garandeert een optimale kwaliteit van de basisgrondstof.
De vinificatie vindt plaats volgens een traditioneel proces waarbij, de opbrengsten streng worden beperkt: van 25 tot 35 hl/ha afhankelijk van de appellation. De meest geavanceerde vinificatieopties, zoals: de selectie van inheemse gisten, volledige ontstemming van de oogst, koude voorgisting (12°C) voor de rode wijnen, optimale extractie dankzij de beroemde robot pigeur, waarvoor het domein een voorloper was, de keuze om de rode wijnen nooit te filteren … resulteert in wijnen met diepte, elegantie en complexiteit.
En Laurent speelt graag met vuur: “Er zijn veel risico’s verbonden aan het rijpen van een rode wijn op droesem, maar er is ook een kans om een nog betere wijn te maken”. Hij stelt zijn aanpak voortdurend in vraag, zoals het opnieuw toevoegen van fijne droesem van een groot wijnjaar om extra vet toe te voegen en het experimenteren met rijping op hout van verschillende herkomst en met verschillende toast.
Domaine Brusset produceert zowel wijnen onder de AOP Cairanne als onder de bredere appellatie Côtes du Rhône. Het assortiment omvat rode, witte en roséwijnen, waaronder bijzondere cuvées als "Laurent B", "Les Hauts de Brusset" en "Tradition". Het domein staat gekend om warme gastvrijheid: bezoekers zijn welkom om de wijnen te ontdekken en kennis te maken met het Provençaalse levensgevoel.
Kortom, Domaine Brusset belichaamt een combinatie van familiale traditie, duurzame wijnbouw en authentieke expressie van het Cairanne-terroir, met passie uitgedragen door een toegewijde familie.
215 AVENUE DE LA LIBÉRATION
84290 CAIRANNE