• archief 20 jaar Baronie Gent
  • overzicht van alle activiteiten
  • diverse aspecten van de Rhône wijnregio

26 november 2022: 18de herfstkapittel in Sint-Martens-Latem - Plan de Dieu

Na de Wijnbeurs in de voormiddag en de gesmaakte stadswandeling in de namiddag stonden de beschikbare ruimtes van de Pêcheur volledig ‘volgedekt’ en klaar voor het avondfeest. De inschrijvingen overtroffen immers onze stoutste verwachtingen met meer dan 200 deelnemers. We startten traditiegetrouw met een staande receptie waarbij de witte en rosé cuvées aan bod kwamen om dan over te gaan tot het plechtige kapittel waarbij de Consul Erwin Devriendt, na de obligate verwelkomingen en bedankingen, overging tot de intronisatie van niet minder dan 5 kandidaten Chevaliers.

Ladies first of course, was dat vooreerst Kristel Balcaen, een echte wijnpersoonlijkheid en rising star. Ondertussen heeft ze cum laude haar WSET 4 diploma gehaald én recentelijk een (eerste) wijnboek uitgegeven “Wijnboek voor Foodies”. Daarna kwam Patrick Bellon, een kleurrijk en bekend figuur in de Vlaamse Wijngilde en de Commanderie de Bordeaux Vlaanderen en 14 jarenlang voorzitter van Commanderij Aalst. Een gedegen wijnproever en Rhônekenner, hij verblijft immers jaarlijks de hele zomer in Séguret, waar hij zijn gasten en vrienden rondleidt en tipt over de beste wijndomeinen in de wijde omgeving. Koen Snauwaert’s economische vorming (KUL en Vlerick) leidde hem naar de bankwereld (CERA) maar de wijnwereld is zijn échte passie. Ten bewijze: hij is Chevalier du Tastevin van Clos de Vougeot én vooral, hij heeft zijn eigen wijngaard in het Hageland. De Ninovenaar Dirk Vanderpoorten is vooral bekend als politicus, maar is ook gedelegeerd bestuurder van Syntra Vlaanderen. En daaronder valt de Vlaamse Wijnacademie die sommeliervormingen aanbiedt, gepatroneerd door … de Université du vin van Suze-la-Rousse. En hoeft het gezegd dat zijn favoriete vakantiebestemming de Rhône en Provenceregio is? Luc Versele tenslotte was kabinetsmedewerker ten tijde van Willy De Clercq en Guy Verhofstadt, ging daarna in de bankwereld en werd lid van UGent Connect. Uiterst sportief is hij dol op voetbal en amateurwielrennen en … alpinisme. Hij beklom niet alleen de Mont Ventoux (met de fiets) maar zelfs ondermeer de Mont Blanc en de Kilimandjaro.

Na dit plechtig kapittel konden we aan de dis, rijkelijk overgoten met Plan de Dieu wijnen die velen verrasten door hun hoge kwaliteit. ‘Mission accomplie’: Baronie Gent heeft bij deze Plan de Dieu op de Rhône wijnkaart gezet!

Luc Wieme - Commandeur Baronie Gent


Een terugblik op een heel geslaagde avond met meer dan 200 deelnemers:


Kapittelbanket 2022 – Baronie Gent – AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu

Baronie Gent en haar consul Erwin Devriendt nodigen u graag uit om deel te nemen aan een speciaal vinologische feest en kapittelbanket van de Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône. Wij willen niet alleen wijnliefhebbers sensibiliseren voor deze speciale activiteit, maar ook bedrijven en geëngageerde ondernemers.

Op 26 november 2022 zal een speciaal kapittel doorgaan in Auberge du Pecheur, Pontstraat 41 9831 Sint-Martens-Latem, waarbij de Voorzitter en talrijke wijnbouwers van de Appellatie Plan de Dieu ons zullen begeleiden in de beste wijnen van deze regio. Zij zullen niet alleen als ambassadeurs de appellatie vertegenwoordigen, maar zullen ook uit Plan de Dieu de beste cuvées meebrengen voor het diner. Plan de Dieu is een wijnapellatie (in de schaduw van de bekende appellaties als Châteuneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) die recentelijk werd geüpgraded tot een Rhône-Village en waar fantastische vinologische dingen gebeuren aan zeer attractieve prijzen. Het wordt een wijnregio om echt te volgen en waar veel jonge en nieuwe wijnbouwers hun ambitie aan het waar maken zijn. Vele van deze wijnbouwers zijn ook actief in andere grote naburige cru-appellaties. De appellatie Plan de Dieu produceert uitsluitend rode wijnen, maar de geselecteerde wijnbouwers beschikken uiteraard ook over mooie witte en rosé wijnen uit de Rhônevallei.

De avond wordt vooraf gegaan met een receptie met de witte en rosé wijnen, gekoppeld aan de traditionele intronisatieplechtigheid van bekende Vlamingen die tot Chevaliers worden geslagen en alzo ambassadeurs worden voor de prachtige Rhônestreek.

Alle info

  • Plaats: Auberge du Pecheur, Pontstraat 41 9831 Sint-Martens-Latem
  • Start evenement: 18u30(stipt)
  • Parking voorzien
  • Datum: zaterdag 26 november 2022
  • Ontspannen stadskledij
  • Prijs: 125 euro per persoon (alles inbegrepen)


Het wordt een hoogstaand feest in twee delen:

  • Deel 1: start stipt om 18u30 met receptie en plechtige intronisatie van 4 à 5 nieuwe Chevaliers door de gevestigde Commandeurs in Forma van de Baronie Gent
  • Deel 2: start omstreeks 19u30 met het feestelijk diner, de introspectie van Giedo Thiry met de wijnbouwers van Plan de Dieu en bondige toelichtingen over de Plan de Dieuwijnen

Feestmenu van deze avond

Aperitief à volonté met witte en rosé wijnen uit de Rhônevallei:

Linguette met tapenade van zwarte olijf
Zoute bladerdeegtwists
Gedroogde ham, grissini
Krokantje met hummus, paprika

Menu met rode wijnen à volonté uit de appellatie Plan de Dieu:

Kalfstartaar, crème van truffel, beukenzwam, kroepoek van pickles ‘Tierenteyn’
Gebakken ganzenlever, geglaceerde vijg en kweepeer
Wilde Leie-Fazant , Wildemanpeer en gekonfijt witlof met balsamico en knolselder
Tarte Tatin met vanille-ijs
Koffie, thee en zoetjes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.