Château Bois d’Arlène

Verborgen in de uiterwaarden van de rivier de Ouvèze ligt het Château Bois d’Arlène, een prachtig landgoed van 20 hectare. Het omvat wijngaarden in de appellaties Vacqueyras (7 ha) en IGP Vaucluse (2 ha), alsook een weide, een eiken- en dennenbos, een amandelboomgaard, een vijver, de stalling van een nu verlaten schaapskooi en een Provençaals kasteel. Vroeger was het de landbouwgrond van de pausen in Avignon, maar het is een divers en overvloedig landschap geworden. De rijke geschiedenis en diversiteit brengen veel charme aan de plek, en ze zijn geïnspireerd om het verhaal ervan nog generaties lang te blijven schrijven. Via hun wijnen willen zij de liefde voor deze unieke omgeving met u delen.

Historiek

Het oude Provençaalse landhuis, gebouwd in de jaren 1840 en plaatselijk bekend als Château Bernusset, werd in 2013 omgedoopt tot Château Bois d'Arlène. Gelegen op het hoogste terras van het landgoed, kijkt het uit over de vijver, terwijl het verborgen blijft in een dennen- en eikenbos. Grenzend aan het kasteel ligt een majestueus park, waar gigantische platanen, eiken en lindebomen bloeien rond een oude stenen wasbak. Vroeger was het gebouw een populaire en prestigieuze plek waar lokale inwoners van de regio samenkwamen voor feesten en uitwisselingen. De ouderen in de omgeving vertellen verhalen over de uitbundige ceremonies die regelmatig in het kasteel werden georganiseerd, met ritjes in koetsen en grote bankettafels.

Veel ouder dan het kasteel, daterend uit de 13e eeuw, is de schaapskooi altijd een belangrijke plaats van activiteit op het terrein geweest. Het is misschien wel het oudste huis op de terrassen van de Ouvèze. Omdat het zowel een woonruimte voor de schaapherder als een landbouwgebouw was, voldeed het aan de meeste behoeften van de bewoners (mens en dier), met uitzondering van de zomermaanden, toen de schapen (en herders) van de vlakten van de Garrigues naar de heuvels van de Dentelles de Montmirail trokken in een ritueel dat bekend staat als de transhumance. Het is binnen de muren van de schaapskooi, gevuld met geschiedenis, dat men ervoor koos om de kelder en wijnmakerij te bouwen. Ze liggen onder het maaiveld waardoor de wijnen het hele jaar door op natuurlijke wijze profiteren van een lage en stabiele temperatuur. Het proeflokaal kreeg een toplocatie in het gebouw in het midden van het pand.

De Amerikanen Arlene en Norge zijn de trotse eigenaren van Château Bois d’Arlène. Ze delen hun leven tussen Vacqueyras en Seattle en reizen zo regelmatig mogelijk van het ene continent naar het andere. In Seattle heeft Arlene een indrukwekkende carrière achter de rug in een kinderziekenhuis, en Norge is natuurkundige, oceanograaf en ondernemer. Twintig jaar geleden kwamen ze voor het eerst naar de Vaucluse en werden er verliefd op. Ze ontmoetten de familie Bernard, die hen met grote vrijgevigheid kennis liet maken met dit unieke terroir dat wijnen van hoge kwaliteit produceert. Na vele vakanties in Vacqueyras voelden ze de wens om meer tijd in de regio door te brengen, om zich eindelijk een beetje meer thuis te voelen.

Philippe Bernard, die dezelfde dynamiek en ondernemingszin heeft als zijn vader Jacky, is de manager en keldermeester van Château Bois d’Arlène. Na zijn wijnstudies, gevolgd door rijke en uiteenlopende professionele ervaringen over de hele wereld, leek het hem logisch om in 2000 terug te keren naar zijn thuisland en zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. In 2008 startte hij samen met zijn vrouw Elizabeth het Domaine La Ligière op. Het is gelegen in Beaumes-de-Venise en ze verbouwen op biologische wijze ongeveer zestig hectare wijnstokken in AOC Vacqueyras, Beaumes-de-Venise, Gigondas en Côtes-du-Rhône. Toen ze Château Bois d’Arlène ontdekten, werden ze meteen verliefd op het unieke terroir en landschap en werden ze verleid door het idee om ook daar prachtige wijnen op te produceren.

Louise, die sinds 2016 commercieel directeur is van Château Bois d’Arlène, volgde studies marketing en verkoop van wijn.

Fylosofie

De wijnen worden geproduceerd met geduld en veel respect voor de natuur. Philippe deelt graag zijn passie voor de regio en zijn baan als wijnmaker met Louise, en Norge en Arlène zijn eveneens zeer betrokken bij de ontwikkeling van het landgoed. Tenslotte is Château Bois d’Arlène ontstaan uit een lange en mooie internationale vriendschap, rond passies die ze vandaag allemaal samen delen: terroir, gastronomie en wijn!.

 

U kan hun Vacqueyras wijnen terugvinden op onze “table découverte”.