Domaine Saint Laurent

Domaine Saint-Laurent, gelegen tussen Châteauneuf-du-Pape en Vacqueyras, is een wijnmakerij die al vijf generaties lang de finesse van vakmanschap en de kracht van het terroir belichaamt.

Het landgoed beslaat ruim 30 ha, verdeeld over twee gemeenten. Tachtig procent van de percelen bevindt zich op een kilometer afstand van het landgoed, met name op de heuvel Mourre de Saint-Laurent. De laatste 20% bevindt zich in de appellatie Châteauneuf-du-Pape, in de plaatsen Coudoulet, l’Etang, Cristia en Vallauri – en in de appellatie Vacqueyras, in de plaatsen les Garrigues en Cabridon.

Kleine ronde kiezelstenen en grind zijn kenmerkend voor de bodem van Vacqueyras. De Mistral wind zorgt, door de lucht te drogen, voor de productie van druiven die gezond en van optimale kwaliteit zijn. Lage opbrengsten op klei-kalksteengronden geven hun jaargangen kracht en evenwicht.

Historiek

De Sinard Family is een boerenfamilie die zich eind 19e eeuw richtte op het maken van kwaliteitswijnen. Door de generaties heen komen onafhankelijkheid en expressieve wijnprofielen naar voren in hun keuze.  Op die wijze brengen zij het werk van hun voorouders onder de aandacht.

Laat 19e eeuw ontwikkelde en breidde François Sinard het landgoed uit, en zijn wijnen werden erkend vanwege hun kwaliteit. Hij had charisma en kreeg de bijnaam ‘burgemeester’ van de wijk Saint-Laurent.

Marius raakte gewond tijdens de Eerste Wereldoorlog en nam in 1917 de leiding over de gewassen op het landgoed: wijnstokken, olijfbomen, granen en tuinbouw.

In 1951 breidde Robert Sinard de wijngaard uit naar zeer kwalitatieve terroirs. Samen met zijn vrouw Henriette behoorden ze tot de allereerste onafhankelijke wijnbouwers en waren ze pioniers in de directe wijndetailhandel. Ze kochten ook de eerste tractor van het gezin.

Robert-Henri en Jacqueline Sinard elimineerden in 1979, als voorlopers van de geïntegreerde en duurzame landbouwaanpak, het gebruik van chemische herbiciden door grondbewerking te bevorderen. Tegelijkertijd creëerden ze de vlaggenschipwijnen: Tamardière, Papé Plume en Passion des Papes. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de aanschaf en ontwikkeling van wijnbouwapparatuur, evenals hun expertise op het gebied van wijn maken.

De twee broers Laurent en Nicolas Sinard zijn er al op jonge leeftijd bij betrokken en werken vanaf 2017 samen op het landgoed. Laurent, nu een ervaren en innovatieve wijnboer, en gezegend met prachtige terroirs, produceert de geweldige wijnen van Domaine Saint-Laurent. Nicolas beheert het verkoop- en communicatiegedeelte en legt contact met klanten in Frankrijk en daarbuiten.

Filosofie

Het Domaine Saint-Laurent streeft ernaar om wijnen te produceren die typisch zijn voor hun terroir. Ze hanteren een agro-ecologische aanpak en gebruiken al 40 jaar geen chemische herbiciden

Zij beoefenen duurzame wijnbouw, door natuurlijke meststoffen te gebruiken en de groei van heggen en bosjes in de buurt van onze wijnstokken aan te moedigen om de biodiversiteit te voeden, de landschappen en het bodemleven te verbeteren en geulvorming en erosie te voorkomen. Het feit dat we geen druppelirrigatie gebruiken, zorgt ervoor dat de wijnstokken een diep wortelstelsel kunnen creëren waardoor het terroir zich volledig kan uiten.

Ze ontwikkelen hun landgoed met zorg en handhaven een goed doordachte verdeling tussen de complexiteit en delicatesse van hun oude wijnstokken – waarvan sommige 80 jaar oud zijn – en de knapperigheid van de jonge.

De oogst van Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en Côtes-du-Rhône Villages-wijnen gebeurt handmatig. Ze beperken het gebruik van sulfiet en ontstelen de rode druiven om een kenmerkende fruitige en minder wrange rode wijn te produceren. Gecombineerd met lange perioden van wijnklaring in vaten, geeft dit de wijnen delicatesse en rondheid. In de kelder gebruiken ze betonnen en roestvrijstalen vaten en controleren ze de vinificatietemperaturen in een geïsoleerde kelder. Het gebruik van geëmailleerde stalen en betonnen vaten voor de vinificatie gebeurt volgens de familietraditie.

Ten slotte denken ze dat de aarde, de natuur en de sterren allemaal met elkaar verbonden zijn. Zij bottelen hun wijn daarom volgens de maancyclus.

https://domaine-saintlaurent.com/en/home/